Op vakantie in de dorpjes Baflo en Rasquert (Groningen)

Oude middeleeuwse kerk van Baflo, Groningen B&B in de provincie Groningen Straat in Baflo, Groningen Boerderij en voormalig borgterrein Meyma in Rasquert, Groningen Straat op de wierde van Rasquert, Groningen Boerderij in Rasquert, Groningen Boerderij op het Hogeland van Groningen Jeneverbrug en de molens van Winsum, Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen De historische Menkemaborg in Uithuizen Kerk en molen van Eenrum op het Hogeland van Groningen Het Reitdiepdal in Noord Groningen Jeneverbrug en de molens van Winsum, Groningen Hoge der A en Lage der A in de stad Groningen

Aangrenzende wierdedorpjes op het HogelandBoerderij met voorjaarsbloemen in Rasquert, Groningen

Baflo en Rasquert zijn twee aangrenzende dorpen op het Groninger Hogeland waarbij gezegd moet worden dat Baflo een stuk groter is. Het heeft namelijk meer dan 1700 inwoners terwijl Rasquert nog geen 200 mensen herbergt. Baflo heeft als voordeel dat het aan een spoorlijn ligt en enkele faciliteiten heeft zoals een supermarkt en een bakker (Proef Lokaal) waar u ook kunt plaatsnemen voor koffie met wat lekkers. In het witte stationsgebouw zit namelijk pizzeria Da Giampaolo en daar pal tegenover Grandcafé de Hoek (én caferia) dat tevens een terras heeft. Overnachten kan ook in beide dorpen, bekijkt u daarvoor het tweede tabblad.

Beide dorpen hebben een wierde, een typisch Noord Gronings landschapselement. Op die van Baflo staat de prachtige middeleeuwse Sint-Laurentiuskerk. Bij deze 12e eeuwse kerk staat de toren er los naast, iets wat vaker te zien is in de regio. Vlakbij de kerk staat overigens ook een beeld van Rudolph Agricola, een zeer belangrijke vroeg-humanistische (15e/16e eeuw) geleerde hier in de noordelijke Lage Landen. Hij werd vlakbij Baflo geboren. In Rasquert bevindt zich dus ook een wierde en daarop staan alleen huizen met wat weggetjes, paden en een boerderij. In het dorpje staan ook enkele 19e eeuwse in het oog springende gebouwen en die bevinden zich op het voormalige borgterrein van Borg Meyma. Dat zijn de villaboerderij Meyma met haar parkachtige tuin en daarnaast de stijlvolle, witte Burgemeestersvilla. Let vooral in het vroege voorjaar op de fleurige stinzenbeplanting rondom beiden gebouwen, met name bij de boerderij. De gebouwen en tuinen zijn overigens geen bezoekersattracties.

In de buurt

Beide dorpen liggen dus op het Hogeland van Groningen waar u een weids landschap met akkers en prachtige boerderijen kunt zien, evenals enkele van de bekendste historische attracties in de regio. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij Museum het Hoogeland in Warffum en de Menkemaborg in Uithuizen. In de directe omgeving zijn ook mooie dorpen zoals Eenrum, het net genoemde Warffum, het kleine maar zeer nabijgelegen Tinallinge en ook Winsum (mooiste dorp van 2020 volgens de ANWB). Daar begint ook zo ongeveer het Reitdiepgebied, een cultuurlandschap met een ander karakter. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met trein of bus

Baflo heeft als voordeel dat het heel goed per openbaar vervoer te bereiken is. Bekijk wat dat betreft ook het vierde tabblad. Zo kunt u per trein naar de stad Groningen, het dorp Winsum, het Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum en de Menkemaborg in Uithuizen. De trein rijdt enkele keren per dag ook door naar Eemshaven waar u uitstapt bij de veerbootterminal waar de boot naar Borkum vertrekt. Een bezoek aan dat Duitse waddeneiland behoort dus ook tot de mogelijkheden.


Interactieve kaart van Baflo/Rasquert en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen Vakantiebestemming Stad Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

U kunt vanzelfsprekend een rondje wandelen door en rond Baflo en Rasquert maar op de website staan ook drie routes die beginnen of eindigen bij het treinstation van Baflo. De eerste twee gaan naar Winsum maar elk via een andere route. De derde en vierde starten in Warffum en finishen hier in Baflo. De tweede variant is het relatief lange onverharde passages. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Tinallinge Wandelen in Saaxumhuizen groen vlak Wandelen in Westernieland groen vlakIn combinatie met de trein

Het openbaar vervoer is in Baflo prima geregeld. U kunt zeer frequent gebruik maken van de trein waardoor u dus ook als u geen auto tot uw beschikking heeft elders in Noord Groningen wandelroutes kunt beginnen. Hieronder volgen routes die beginnen in dorpen die langs de spoorlijn Groningen - Roodeschool liggen. Deze trein rijdt overigens een paar keer per dag door tot Eemshaven.

Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in Groot Maarslag Wandelen in Winsum Wandelen over het Pieterpad in Groningen Wandelen in Breede Wandelen langs boerderijen op het Hogeland Winterwandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in Groningen Wandelen op het Hogeland Wandelen op het Hogeland in de winter Wandelen in Uithuizen Wandelen in 't ZandtIn combinatie met de bus

Er rijdt ook een bus tussen Winsum en Pieterburen. Deze lijn 68 stopt ook in Baflo. In de zomervakantie van 2020 waren dat vaak grote bussen, daarbuiten kleinere exemplaren. Bekijk toch vooral zelf de dienstregeling op tabblad 4. Om de eerste etappe van het Pieterpad te lopen tussen Pieterburen en Winsum neemt u dus eerst de bus naar Pieterburen en in Winsum de trein terug naar Baflo. Het Rondje Den Andel is grotendeels onverhard dus het advies is om die alleen te lopen wanneer het goed weer en het land niet drassig is.

Wandelen in Den Andel Wandelen in Pieterburen Wandelen over het Pieterpad in GroningenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Baflo en Rasquert kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes (meestal) ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staat een wat langer traject die door deze dorpen komt.

groen vlak Fietsen op het Hogeland groen vlak

Met het openbaar vervoer

Trein: Baflo is prima per trein te bereiken. Het dorp ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.


Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Baflo:

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen - Winsum. Tot Hornhuizen via (oa.) Baflo, Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Vanaf Hornhuizen terug via Leens, Wehe-den Hoorn en Mensingeweer. Lijn 68 vertrekt één keer per uur vanuit Winsum maar dat is of via Pieterburen naar Hornhuizen of via Leens. De diensten 's ochtends gaan via Leens en de middagdiensten via Pieterburen. Kijk dus goed naar de dienstregeling.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzzAfstanden vanaf Baflo gerekend (een selectie)

Noord/noordwest/west:

Het dorpje Saaxumhuizen: 4 km
Het dorpje Den Andel: 4,5 km
Het dorp Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 8 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 10 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 22 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 28,5 km


Zuidwest/zuid:

Het dorpje Winsum = 5,5 km
Het dorpje Groot Wetsinge = 8 km
Het dorpje Garnwerd = 9 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 13 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 17 km
Het dorpje Niehove = 17,5 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 18,5 km
De stad Groningen = 19,5 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 20 km


Noord/noordoost:

Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 11 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 14,5 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 31,5 km


Oost/zuidoost:

Het dorpje Onderdendam = 7 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 10,5 km
Het dorp Bedum = 11 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 16 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 27 km

Nog wat impressiesTerug naar:

→ Cultuurlandschap het Hogeland


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen