Op vakantie in het dorpje Bierum (Groningen)

Kerk van Bierum in Groningen Museum Bierumerschool in Bierum, Groningen Boomgaard en theetschenkerij de Luingahof in Bierum, Groningen Bakkerij Olinga, warme bakker in Bierum, Groningen Boerderij in Bierum, Groningen Kerk en beschermde dorpsgezicht van dorpje Spijk in Groningen Ondergaande zon in Fivelingo, Groningen Theeschenkerij in het dorpje Krewerd, Groningen Hangende Keukens van Appingedam, Groningen De dijk en zee in havenstad Delfzijl, Groningen Menkemaborg en Schathoes op het Hogeland van Groningen

Bierum in FivelingoHet parkje in het dorp Bierum, Groningen

Bierum is een klein wierde dorpje in het cultuurlandschap Fivelingo en behoort tot de gemeente Eemsdelta. Het dorp telt ongeveer 600 inwoners en kent enkele in het oog springende locaties. Het mooiste gebouw is de 13e eeuwse Sebastiaankerk met haar rode bakstenen. Opvallend is ook de enorme steunbeer aan de torenzijde die waarschijnlijk een paar honderd jaar later is aangebracht om verzakking te voorkomen. De kerk is nog in gebruik en dient daarnaast als rouw -en trouwlocatie. De voormalige school van Bierum - de Bierumerschool - doet sinds een klein aantal jaren dienst als museum voor hedendaagse kunst. Het museum richt zich op moderne kunstuitingen en kunsteducatie en werkt daarin samen met nationale en internationale kunstenaars en kunstinstituten.

Vlakbij de kerk en de Bierumschool bevindt zich de Luingahof en dat is een rustieke boomgaard met verschillende fruitbomen. Er is een boerderijwinkel aanwezig en het heeft een theeschenkerij die gesitueerd is onder de oude fruitbomen. Op de laatste zaterdag van de zomervakantie vindt hier tevens de Oogst- en Kunstfair plaats. Afgelopen jaar (2020) kon die vanwege de coronaperikelen niet doorgaan. De Luingahof vormt samen met het parkje en het hertenkamp een groene oase in het dorp. In deze plaats kunt u voor brood en versnaperingen terecht bij Bakker Olinga. Dat is een warme bakker, tevens banketbakker en 'koekkampioen van Nederland'. In de zomer kunt u er ook plaatsnemen op het terras voor koffie met gebak. Op een paar kilometer van Bierum vindt u het dorp Spijk, een plaats met een fraai beschermd dorpsgezicht dat gedomineerd wordt door de fraaie middeleeuwse Andreaskerk en in iets mindere mate door de korenmolen Ceres.

In de buurt

In de directe omgeving zijn overigens meer dorpjes met prachtige oude kerken. Denk aan Losdorp, Krewerd, Leermens, 't Zandt, Holwierde, Uitwierde en ook Godlinze met haar mooie wierde. In de weide omtrek kunt u bijvoorbeeld de Menkemaborg in Uithuizen bezoeken en ga ook zeker even kijken in het pittoreske centrum van het stadje Appingedam met haar Hangende Keukens. Hier in Bierum zit u ook vlakbij de kust: bij de dijk langs de Eems dat in directe verbinding staat met de Waddenzee. Als u naar de dijk fietst dan kunt u kilometers over de zeedijk naar Delfzijl rijden. Als u boodschappen wilt doen in een supermarkt dan kunt u naar de Coop in het nabijgelegen Spijk gaan of rijdt wat verder naar oa. Uithuizermeeden, Loppersum, Delfzijl of Appingedam waar ook supermarkten zijn. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.


Interactieve kaart van Bierum en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Appringedam in Groningen Vakantiebestemming Delfzijl in Groningen Vakantiebestemming Loppersum in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Bierum gaat langs enkele mooie dorpjes in dit noordelijke, landelijke deel van Fivelingo. Zo wandel je door Spijk, Losdorp, Godlinze, Krewerd en Holwierde. Overal zijn fraaie oude kerken te zien. De tweede route is een serieus lange wandeling tussen de stadjes Delfzijl en Appingedam waarbij Bierum ook op de route ligt. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Bierum groen vlak Wandelen in UitwierdeFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Bierum kun je wat dat betreft verschillende kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook (grotendeels) als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan wat langere trajecten. De eerste route gaat door Bierum, de andere twee niet direct. De route door het Verre Noordoosten gaat door het nabijgelegen Spijk en die door Zuidelijk Fivelingo komt door het gehucht Uitende (vlakbij de zeedijk).

Fietsen in Godlinze Fietsen in Appingedam Fietsen in Oosteinde

Met het openbaar vervoer

U kunt hier gebruik maken van openbaar vervoer want lijn 41 komt hier langs. Dat is de buslijn tussen Appingedam en Uithuizen en die stopt ook in Bierum. De bus rijdt elk uur. Houd er wel rekening meer dat er meestal een 8-persoonsbus rijdt, op sommige tijdstippen een grotere bus.

Lijn 41: Appingedam - Uithuizen via Holwierde, Bierum, Spijk, Eemshaven, Roodeschool, Uithuizermeeden en Uithuizen.

Weekend: op zaterdag rijdt de bus alleen tussen Appingedam en Spijk, wel via Bierum dus. Op zondag rijdt de bus NIET.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzzAfstanden vanaf Bierum gerekend (een selectie)

Noord/noordwest/west:

Het dorp Spijk = 2,5 km
Het dorpje Losdorp = 3 km
Het dorpje Godlinze = 4 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 16 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 16,5 km
De Noordkaap = 16,5 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 26 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 26 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 33,5 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 58 km


Zuid/zuidwest:

Het dorpje Holwierde = 3,5 km
Het dorpje Krewerd = 5 km
Het dorpje Uitwierde = 6,5 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 9 km
Het havenstadje Delfzijl = 9 km
Het dorp Loppersum = 12 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 13,5 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 19,5 km
Het dorp Winsum = 28 km
De stad Groningen = 35 km
Het dorpje Garnwerd = 37 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 39 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 41,5 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 45 km
Het dorpje Niehove = 46 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 52 km


Filmpje(s)

Filmpje 1 is eind juni 2021 gemaakt bij Bakkerij Olinga, filmpje 2 begin september bij de boomgaard, boerderijwinkel en theeschenkerij de Luingahof. Filmpje 3 is begin september gemaakt op de weg van Bierum naar Hoogwatum aan de zeedijk.


groen vlak
Terug naar:

→ Cultuurlandschap Fivelingo


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen