Op vakantie in het dorp Middelstum (Groningen)

Molen de Hoop in Middelstum, Groningen B&B in de provincie Groningen Asingaborg in Middelstum, Groningen Sint-Hippolytuskerk en kerkpad in Middelstum, Groningen Theeschenkerij op het Landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Tuinen en parklandschap op het Landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Wandelpad op Landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Landschap het Hogeland van Groningen Kerk in het dorpje Westerwijtwerd, Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen De historische Menkemaborg in Uithuizen Café bij het water in Winsum, Groningen Brug, molen en restaurant van Onderdendam in Groningen Museum Helmantel in Fivelingo, Groningen Kerk van het dorp Stedum in Fivelingo, Groningen

Middelstum op het HogelandKerkpad in het dorp Middelstum, Groningen

Middelstum is een dorp in het cultuurlandschap genaamd het Hogeland maar bevindt zich in de gemeente Loppersum. Het Hogeland is ook de naam van een gemeente maar in dit geval gaat het dus om het landschap dat bestaat uit uitgestrekt akkerland met weidse uitzichten, mooie boerderijen en een kustgebied met dijken en kwelders. Het dorp telt ongeveer 2200 inwoners en bestaat voor een deel uit een beschermd dorpsgezicht. Dat gezicht wordt voor een deel bepaald door de wierde met daarop de vrij imposante 15e eeuwse Sint-Hippolytuskerk. Deze kerk behoort tot het 'Grootste Museum van Nederland', een initiatief van Museum Catharijneconvent (niet in Groningen). Het gaat om kerken die uitblinken door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Drie van de vier kerken staan in Noord Groningen. De Sint-Hippolytuskerk is bijzonder omdat er op de gewelven kort na de bouw kleurrijke schilderingen zijn aangebracht van bijbelse voorstellingen. Andere in het oog springende gebouwen in het dorp zijn de 19e eeuwse Hoeksteenkerk, het oude poortgebouw van de Asingaborg en de 19e eeuwse molen de Hoop. Vlakbij de kerk kunt u ook het Bakkerijmuseum Mendels Bekijken. Dat is een kleine historische bakkerij met winkeltje, gesitueerd in een oud pand. U kunt na het bezichtigen thee drinken met iets er bij, zowel binnen als in de tuin. Bekijk wel eerst de openingstijden (zie website op de interactieve kaart).

Aan de rand van Middelstum staat nog een fraaie trekpleister en dat is Landgoed Ewsum. De borg van vroeger bestaat niet meer maar het landgoed met haar tuinen en parklandschap is wel (gratis) te bekijken en te bewandelen, zeker omdat het terrein grenst aan het Middelstumer Bos. Daarnaast zit er in het koetshuis van Landgoed Ewsum een theeschenkerij. Wat is er verder in het dorp te vinden? U vindt er onder andere een supermarkt, een bakker, een drogisterij, cafetaria Vita Nova, eetcafé Brouwers en Herberg in de Valk. Ook is er een openluchtzwembad en zijn er genoeg mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen. Meer winkels zijn te vinden in de grotere dorpen in de omgeving zoals Winsum, Bedum en Uithuizen.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 6 kilometer van het dorp vindt u verschillende mooie plaatsjes met een beschermd dorpsgezicht, namelijk het kanaaldorpje Onderdendam en de wierdedorpjes Huizinge, Westeremden en Stedum. Alle vier hebben een mooie kerk waarvan de laatste drie uit de middeleeuwen stammen. Dat geldt ook voor het kleine, nabijgelegen dorpje Westerwijtwerd. In Westeremden vindt u ook een trekpleister in de regio, namelijk Museum Helmantel. Daar kunt u werk zien van de bekende stillevenschilder Henk Helmantel. In het nabijgelegen dorpje Kantens staat een laat middeleeuwse kerk. Wat verder weg zijn uiteraard meer bezienswaardigheden van formaat. Denk aan het Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum en de Menkemaborg in Uithuizen.

Uitstapjes met de bus

Middelstum heeft geen treinstation maar wel een bushalte langs de lijn (61) Groningen - Uithuizen. Die bus rijdt zeer frequent. Zo kunt u dus met het openbaar vervoer naar de stad Groningen en ook naar de net genoemde Menkemaborg in Uithuizen, één van de mooiste historische trekpleisters in de provincie.


Interactieve kaart van Middelstum en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Usquert in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen Vakantiebestemming Loppersum in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Middelstum is een mooie route langs het kleine Toornwerd, het dorpje Kantens en over het Landgoed Ewsum. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Middelstum groen vlak Wandelen in HuizingeIn combinatie met de bus

Er rijdt zeer regelmatig een bus (lijn 61) van Groningen via Middelstum naar Uithuizen. Die bus stopt ook in Bedum, Onderdendam en Usquert, drie plaatsen die net als Groningen en Uithuizen langs mooie wandelroutes liggen die op de website behandeld worden. Bekijk OV informatie op tabblad 4.

Wandelen in Westerdijkshorn Wandelen op het Hogeland Wandelen in Uithuizen Wandelen in de binnenstad van Groningen groen vlak Wandelen in GroningenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Middelstum kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan twee wat langere trajecten. De eerste route gaat over zowel het Hogeland als het aangrenzende cultuurlandschap Fivelingo. De tweede gaat voornamelijk door het Centrale Woldgebied en slechts rond Middelstum over het Hogeland.

Fietsen in Middelstum groen vlak Fietsen in het Centrale Woldgebied

Met het openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Middelstum:

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.


Bekijk dienstregelingen: QBuzzAfstanden vanaf Middelstum gerekend (een selectie)

Oost/noordoost/zuidoost:

Het dorpje Huizinge = 2,5 km
Het dorpje Stedum 6 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 6 km
Het dorp Loppersum = 8 km
Het dorpje Zeerijp = 10 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 10 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 23 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 16,5 km


Zuid/zuidwest:

Het dorpje Onderdendam = 4 km
Het dorp Bedum = 7 km
Het dorp Winsum = 9 km
Het dorpje Garnwerd = 14 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 18,5 km
Het gehucht Oostum = 16 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 21 km
De stad Groningen = 18 km
Het dorpje Niehove = 23,5 km


West/noordwest/noord:

Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 15 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 19 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 11,5 km
Het dorpje Kantens = 2,5 km
Het dorp Usquert = 7,5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 12 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 21 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 23 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 28 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 36,5 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 30 km


Nog wat impressiesTerug naar:

→ Cultuurlandschap het Hogeland


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen