Op vakantie in het dorp Niehove (Groningen)

De skyline van Niehove in Middag-Humsterland, Groningen B&B in de provincie Groningen Kerk en bezoekerscentrum van Niehove in Groningen Café en kerk in het dorpje Niehove, Groningen Oude huizen met tuintjes in Niehove, Groningen Middag-Humsterland in de provincie Groningen Mooi huis in het dorpje Saaksum, Groningen Kerk en molen van Oldehove in Middag-Humsterland, Groningen Wierde en kerk van Ezinge in Middag-Humsterland, Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Het Reitdiepgebied bij het dorpje Garnwerd, Groningen Het landschap De Marne bij Warfhuizen in Groningen De Theefabriek in het dorp Houwerzijl, Groningen

Niehove in het Middag-HumsterlandDe middeleeuwse kerk van Niehove in Groningen, Nederland

Niehove is een pittoresk wierdedorpje in Nationaal Landschap Middag-Humsterland, telt ongeveer 150 inwoners en maakt onderdeel uit van de gemeente Westerkwartier. Het ligt aan het Niehoofsterdiep en heeft een beschermd dorpsgezicht. Door haar bijzondere voorkomen is het door Weekblad Elsevier niet lang geleden verkozen tot mooiste dorpje van Nederland. Het plaatsje is klein maar inderdaad zeer mooi. Niehove ligt op een wierde en is gebouwd in twee cirkels rondom de 13e eeuwse kerk. Tegenwoordig zijn er ook huizen langs de hoofdweg te vinden. De kerk doet ook dienst als Bezoekerscentrum Wierdendorp Niehove. Vroeger in de middeleeuwen was het dorp de belangrijkste nederzetting van Humsterland, toen nog een waddeneiland. Niehove heette in die tijd nog Suxwerd. Pal tegenover de kerk kunt u eten en drinken in café-restaurant Eisseshof. Dat pand doet tevens dienst als dorpshuis. Er is geen supermarkt aanwezig. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld naar de dorpen Zoutkamp, Zuidhorn of Winsum. In het nabij gelegen Oldehove staat een kleinere supermarkt waar alleen streekproducten verkocht worden. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 10 kilometer van het dorp kunt u nog meer fraaie plaatsjes met beschermde dorpsgezichten in het Middag-Humsterland bekijken. Dat zijn Saaksum, Ezinge en Garnwerd. Garnwerd ligt aan het mooie Reitdiep en Ezinge heeft een prachtige wierde met middeleeuwse kerk en ook het Museum Wierdenland om te bezichtigen. Mooie oude kerken zijn er heel veel in Groningen, bijvoorbeeld in de net genoemde dorpjes maar bijvoorbeeld ook in de nabij gelegen plaatsen Oldehove en Den Ham. In de buurt van Den Ham staat overigens het Kerkje Harkema en dat is bijzonder omdat het pas in de late 20e eeuw gebouwd is. U ziet er ook een miniatuur kop-hals-rompboerderij, een gracht, een ophaalbruggetje en een theehuis. Twee borgen in de regio, namelijk de Allersmaborg en Borg Piloersma zijn overigens niet te bezichtigen van binnen. In de tweede kunt u dan wel weer overnachten en eten in het restaurant. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden. Opmerking: deze website behandeld niet de gebieden die een eind verder ten westen en zuiden van Niehove gesitueerd zijn. De contouren zijn duidelijk op de kaart aangegeven.

Interactieve kaart van Niehove en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Zuidhorn in Groningen Vakantiebestemming Aduard in Groningen Vakantiebestemming Ezinge in Groningen Vakantiebestemming Garnwerd in Groningen Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Oldehove gaat door Middag-Humsterland en doet ook Niehove aan. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

groen vlak Wandelen in Niehove groen vlakFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Niehove kun je verschillende kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroute ook als fietsroute gebruiken. Hieronder staat een uitgebreide fietstocht door het Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied.

groen vlak Fietsen in het Middag-Humsterland groen vlak

Met het openbaar vervoer

U kunt hier niet met het openbaar vervoer komen.Afstanden vanaf Niehove gerekend (een selectie)

Noord:

De Theefabriek (Houwerzijl) = 9,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 13,5 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 19 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 12 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 25 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 22 kmNoordoost:

Het dorpje Saaksum = 5 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 7,5 km
Het dorpje Garnwerd = 11 km
Het dorp Winsum = 16,5 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 16 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 23 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 28,5 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 32 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 47 km


Oost:

Het gehucht Oostum = 14 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 36 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 28,5 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 40 km


Zuid/zuidoost:

Het dorp Zuidhorn = 7,5 km
Kerkje Harkema = 12 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 12 km
De stad Groningen = 21 km

Nog wat impressies

Terug naar:

→ Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen