Het beschermde dorpsgezicht van Winsum en Obergum

Beschermde dorpsgezicht van Winsum, Groningen Uitzicht vanaf de Boog op het Winsumerdiep in Winsum, Groningen Schaatsen op natuurijs tijdens de winter in Winsum, Groningen Herberg de Gouden Karper in Winsum, Groningen De Westerstraat in Winsum, Groningen Havenstraat in Winsum, Groningen Kerk van Obergum in Winsum, Groningen Jenever Brug in Winsum, Groningen

Voormalig handelscentrum in de Groninger Ommelanden

Winsum is één van de grotere dorpen op het platteland van Noord Groningen en bezit een beschermd dorpsgezicht. Er bevindt zich een deel ten zuiden en ten noorden van de Boog (één van de bruggen over het Winsumerdiep). Het noordelijke deel is Obergum. Deze plaats zullen velen heden ten dage alleen kennen als Winsum. Het dorpsgezicht bestaat oa. uit een fraaie stenen brug over het diep (de Boog), mooie straatjes als de Havenstraat, de Molenstraat, de Oosterstraat en de Westerstraat en ook monumentale blikvangers als de middeleeuwse kerken (Kerk van Obergum en de Torenkerk) en de veel later gebouwde korenmolens de Ster en de Vriendschap. Delen van het dorp zijn gebouwd op wierden. Dat is bijvoorbeeld goed te merken bij de Kerk van Obergum en als u de Havenstraat inloopt. Het oude centrum rond het Winsumerdiep is ook goed te zien vanaf de Jeneverbrug (voetgangersbrug) en ook vanaf het jaagpad richting de camping.


Officiële tekst omtrent de toekenning van de status van beschermd dorpsgezicht:

De dorpen Winsum en Obergum maken deel uit van een terpen- of wierdenreeks die zich uitstrekt van Adorp bij Groningen tot Ranum ca. 15 kilometer noordelijker. Ontstaan in de romeinse tijd op de oostelijke oeverwal van de Hunze heeft Winsum/Obergum zich in de middeleeuwen ontwikkeld tot een handelscentrum en hoofdplaats van de Groninger Ommelanden. Kenmerkend voor de nederzetting die thans overwegend een woonkarakter heeft is de aanwezigheid van een tweetal hoge wierden, van elkaar gescheiden door het Winsumerdiep. Dit karakteristieke gegeven, alsmede de goeddeels bewaard gebleven ruimtelijke structuur van de beide wierden vormen het motief voor een aanwijzing van Winsum/Obergum als beschermd dorpsgezicht. Bekijk hier het hele document:

Toelichting beschermd dorpsgezicht Winsum/Obergum


Locatie van Winsum en Obergum

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Filmpjes

Filmpje 1 is gemaakt vanaf de Jeneverbrug en kijkt uit op het Winsumerdiep met daaromheen het beschermde dorpsgezicht van Winsum en Obergum. Links ziet u de korenmolen de Vriendschap en rechts korenmolen de Ster. Filmpje 2 is gemaakt bij en in de middeleeuwse Torenkerk. Filmpje 3 is gemaakt bij de Boog over het Winsumerdiep, in het dorpshart en dat geldt ook voor filmpje 4. De filmpjes zijn gemaakt in juni, juli en augustus 2021.


Terug naar:

→ Beschermde dorpsgezichten in Noord Groningen


→ Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen