Fietsroute: Natuur rondom de stad Groningen (45km)

Schilderachtige straat bij het water in de stad Groningen Kerk en huizen aan het Boterdiep in Zuidwolde, Groningen Molen en streek Koningslaagte in het Reitdiepgebied, Groningen Oude borgterrein en natuurgebied Harssens in het Reitdiepgebied, Groningen Pad van Harssens naar Wierum in het Reitdiepgebied, Groningen Weg van Dorkwerd naar Slaperstil in het Reitdiepgebied, Groningen Het dorp Hoogkerk aan het Hoendiep, Groningen Natuurgebied de Onlanden en de skyline van Groningen Fietspad met bloemen in de bermen in de Onlanden, Eelderwolde Eelderwolde en de Onlanden, Drenthe en Groningen Weg tussen Eelderwolde en het stadspark in Groningen Stadspark in Groningen Herebrug en het hoofdstation van Groningen Ruischerbrug en de Borgbrug over het Eemskanaal, Groningen Velden met bloemen in natuurgebied Kardinge, Groningen Noordermolen en Kerk van Garmerwolde in Kardinge, Groningen Beijumerbos in Groningen Café bij het water in het dorp Zuidwolde, Groningen

De fietstocht Zuidwolde - Zuidwolde | woensdag 5 augustus 2020

Molen bij het Koningslaagte in Groningen

Dit is een fietsroute van 45 kilometer rondom de stad Groningen met als doel om je drie natuurgebieden en cultuurlandschappen rondom de stad te laten zien. Mocht het aantal kilometers te lang zijn, kies dan één van de alternatieven zoals op tabblad 2 beschreven. Zo fiets je door de Koningslaagte en over het oude borgterrein van Harssens in het zeer oude Reitdiepgebied, door de Onlanden in het Drentse Noordenveld en door Kardinge en het Beijumerbos in het Centrale Woldgebied. Je kunt de route ook beginnen in enkele van de dorpjes langs de route zoals Wierumerschouw, Dorkwerd, Hoogkerk, Eelderwolde, Noorddijk en zoals hier Zuidwolde.

De route: als startpunt gebruik ik Zuidwolde, een dorpje langs het Boterdiep waar het mooi is rond het water. Daar staat een fraaie 11e eeuwse kerk met daarvóór een café met terras (Moeke Vaatstra). Fiets in noordelijke richting voorbij het café. Je rijdt dan het dorp uit waar de provinciale weg ligt. Steek die over en 'beklim' het viaduct. Blijf noordwaarts rijden totdat je niet verder kunt en ga rechts. Op den duur vind je een afslag links naar Koningslaagte. Dat is de naam van een streek en ook van de molen, die krijg je al ver van te voren in het vizier. Koningslaagte is ook een natuurreservaat voor weidevogels in het Reitdiepgebied, één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland en Europa. Rijd over de weg naar de molen, passeer het via het smalle paadje dat er langs loopt, steek de spoorwegovergang over en rijd naar de provinciale weg . Steek die over, ga een klein stukje naar links en dan het pad rechts naar het oude borgterrein van Harssens, nog steeds in het fraaie landschap van het Reitdiepgebied. De borg bestaat niet meer maar er staat wel een kleine boerderij genaamd Harssensbosch. Het pad loopt er langs. Via een klein bruggetje koers je af op Wierum, een buurtschapje met een verrassend hoge wierde waar tevens een begraafplaats gesitueerd is. Rijd de wierde af en je fietst het iets grotere Wierumerschouw tegemoet. Vlak voordat je daar bent sla je echter linksaf, het fietspad in naar Dorkwerd. Dat loopt langs het Reitdiep. Steek het kleine bruggetje over en daarna links de grote brug en rijd over de grote weg naar het kleine dorpje Dorkwerd dat gedomineerd wordt door de 17e eeuwse kerk die rechts voor je op een wierde staat. Je bent nu dicht bij de stad Groningen.

Vlak na Dorkwerd ga je rechtsaf over een rustig weggetje dat je naar de provinciale weg leidt. Dat is een drukke weg maar met stoplichten. Steek die over en je komt in Slaperstil, een gehucht met Chinees restaurant. Er staat ook een molen genaamd de Jonge Held. Fiets na het oversteken rechtdoor over de weg en je komt vanzelf in het dorp Hoogkerk uit. Op den duur kom je vanzelf bij de brug over het Hoendiep. Daar vlakbij staat de 13e eeuwse Olle Kerk en als je rechts kijkt het meest in het oog springende bouwwerk van het dorp, namelijk de imposante suikerfabriek. Steek de brug over en rijd rechtdoor via de weg en later een fietspad het dorp uit, onderweg een spoorwegovergang overstekend. Blijf de weg volgen en blijf ook bij de rotonde rechtdoor rijden. Op den duur kun je links van het fietspad af, het bruggetje op. Ga daar op en rijd dat bruggetje oostwaarts (rechts) af. Vervolgens kom je weer bij een rotonde en ook daar blijf je rechtdoor fietsen. Dat fietspad richting Peize houd je vervolgens een tijdje aan, door het dorpje Peizermade. Je kiest de tweede fiets-afslag links. Dat is het moment dat je het natuurgebied de Onlanden binnenfietst, een waterrijk gebied waar vogels, otters en exmoorpony's leven. Het gebied dient tevens als waterberging voor overtollig water.

In de Onlanden blijft je rechtdoor rijden, voorbij de duidelijk zichtbaar en behoorlijk hoge uitkijktoren. Aan het einde van de weg ga je linksaf en vervolgens na het bruggetje nog eens links over het mooie met bloemen geflankeerde fietspad richting Eelderwolde. Eelderwolde bestaat voornamelijk uit vrij grote nieuwbouwhuizen en ligt nog net in Drenthe. Als je de lommerrijke Ter Borchlaan doorfietst naar het Stadspark dan ben je weer terug in de provincie Groningen. Het stadspark heeft tal van paden waar je kunt wandelen maar als je op de fiets bent, blijf dan op de Paviljoenslaan en daarna de Concourslaan. De route komt namelijk langs de drafbaan die nog steeds in gebruik is. Je kunt bijvoorbeeld nog even van het pad afgaan om te genieten van het mooie uitzicht op het stadspaviljoen met daarachter het Gasuniegebouw. Fiets het stadspark in oostelijke richting uit via de Concourslaan en steek de grote weg over bij het stoplicht. Blijf net zo lang doorrijden totdat je bij de Hereweg aangekomen bent. Daar ga je linksaf, direct de Herebrug over. Aan je linker hand zie je het hoofdstation van Groningen. Rijd de brug af en ga bij de stoplichten rechtsaf. Rijd langs het bekende theater Oosterpoort en blijf het fietspad daarna nog een tijdje volgen. Op den duur kun je de brede Oosterhavenbrug links over.

Na het afrijden van de Oosterhavenbrug ga je direct rechtsaf en blijf je een flink stuk doorfietsen. Op den duur gaat het fietspad linksaf onder een weg door en ga je daarna gelijk weer rechtsaf een brug over. Bij het eerstvolgende stoplicht ga je rechtsaf, langs een café en motorzaak. Ga het bruggetje over en blijf rechtdoor fietsen totdat je bij het brede water van het Eemskanaal bent. Ga links het fietspad op. Dat is een leuk traject langs het water. Pas bij de tweede brug - de Borgbrug bij Ruischerbrug - ga je linksaf. Je komt dan bij een stoplicht uit. Steek die weg over en je rijdt Noorddijk binnen, een dorpje aan de rand van de wijk Beijum in Groningen. Daar staan enkele leuke huizen langs de weg en ook een fraaie 13e eeuwse kerk. Kies daarna de eerste afslag rechts en je rijdt het natuurgebied Kardinge binnen, fraaie graslanden met bloemen langs de bermen van de fietspaden. Dit gebied is tevens onderdeel van het cultuurlandschap genaamd het Centrale Woldgebied. Aan het einde van het pad zie je ook de Noordermolen staan met in de verte daarachter de oude Kerk van Garmerwolde. Je gaat echter linksaf en daarna de tweede links (kan ook één eerder of later). Dan fiets je een stukje door het Beijumerbos dat net als Kardinge een natuurgebied is van Natuurmonumenten. Dat geldt overigens ook voor de eerder al behandelde Onlanden. De Koningslaagte en Harssensbosch in het Reitdiepgebied worden beschermd door de organisatie Groninger Landschap. Als het fietspad bij een weg uitkomt dan ga je rechts en volg je die weg net zo lang totdat je weer terug bent in het dorp Zuidwolde. Dat is een traject van een paar kilometer door een open landschap.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Zuidwolde - Zuidwolde (45 kilometer)

kaart fietsroute van Zuidwolde naar Zuidwolde via Groningen, Reitdiepgebied, Onlanden en Kardinge in Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Zuidwolde maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen, inclusief de stad Groningen. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en fietspaden. In de stad is het uiteraard drukker maar de fietsinfrastructuur is prima te noemen.


Kortere routes vanuit de binnenstad van Groningen

Als u in de stad verblijft en u vindt de fietsroute aan de lange kant dan kunt u het traject ook opdelen in bijvoorbeeld drie verschillende stukken. Naast het traject dat door de stad Groningen gaat is de route is qua omgeving namelijk onder te verdelen in drie verschillende landschappen. In het noorden ligt het Reitdiepgebied, in het zuiden de natuur van de Onlanden van cultuurlandschap Noordenveld en in het westen de natuur van Kardinge in het Centrale Woldgebied.


Route 1 (groene stippellijn): Groningen - Onlanden - Hoogkerk - Groningen = 24 kilometer. Dit is het zuidelijke traject. Als je in Hoogkerk in noordelijke richting het Hoendiep oversteekt (vlakbij de grote suikerfabriek) en direct rechtsaf slaat, dan kun je in één ruk over de gelijknamige weg naar het centrum van Groningen fietsen. Dat fietspad loopt naast de weg. Je komt via de Westerhaven de stad binnen en rijdt daarna via de Brugstraat naar de A Kerk en de Vismarkt, een pittoresk stukje Groningen. Het natuurlijke hoogtepunt langs de route is het gebied genaamd de Onlanden, een natuurgebied en tevens waterberging.


Route 2 (blauwe stippellijn): Groningen - Koningslaagte - Wierum - Groningen = 23 kilometer. Eerst fiets je vanuit het centrum naar de zuidelijke ingang tot het Noorderplantsoen. Dat fiets je in noordelijke richting uit en daarna rijd je rechtdoor de lange straat de Korreweg uit. Uiteindelijk kom je bij een grote brug en aan de andere kant ga je direct langs het water linksaf. Volg die weg die na een tijdje naar rechts afbuigt en ga daarna links waar je de provinciale weg bij stoplichten oversteekt. Je bent dan in Noorderhoogebrug. Op den duur ga je onder het viaduct door en daarna rechtsaf het dorpje door en ben je op het platteland. Als je het dorp uitfietst dan kun je het Bezoekerscentrum Reitdiep bezoeken als je wilt. In ieder geval begint nu het traject door het Reitdiepgebied, één van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Neem na de brug bij Dorkwerd gelijk de linker afslag en dan het mooie fietspad langs het Reitdiep. Vervolgens is het een kwestie van zuidwaarts langs het Reitdiep te blijven fietsen en je bent weer terug in de binnenstad.


Route 3 volgt de rode lijn en de blauwe stippellijn: Groningen - Noorddijk - Zuidwolde - Groningen = 23 kilometer. Deze route gaat behalve door de stad door het Centrale Woldgebied waarbij je ook door de natuur van Kardinge fietst en langs twee dorpjes met oude kerken rijdt, namelijk Noorddijk en het wat grotere Zuidwolde. Vanaf Zuidwolde rijd je westwaarts het viaduct over en ga je vervolgens linksaf. Net als tijdens route 2 kun je nog bij het Bezoekerscentrum Reitdiep gaan kijken. Daarna terug de stad inrijden en via wijk de Hunze en de Korreweg terug naar het centrum van Groningen.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

B&B's aan/bij de route

Hotel
Hotel


Hotels in de stad Groningen

Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Appartementen in de stad Groningen

Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel
→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar de stad Groningen


→ Terug naar het Reitdiepgebied


→ Terug naar het Centrale Woldgebied


© 2020-2023 — Ontdek Noord Groningen