Fietsroute: Noordelijk Fivelingo (37km)

Op de wierde van Westeremden in Groningen Museum Helmantel in De Weem in Westeremden, Groningen De Petrus en Pauluskerk in het dorp Loppersum, Groningen Hotel Spoorzicht in Loppersum, Groningen De Kerk van Eenum in Groningen Het fietspad van Eenum naar Oosterwijtwerd in Groningen Beeldentuin de Gerichtshof in Eenum, Groningen Eetcafé de Boerderij in Oosterwijtwerd, Groningen Huizen in de Dorpstraat van Oosterwijtwerd in Groningen Bruggetje, tuin en weg in Arwerd, Groningen Middeleeuwse Mariakerk in het dorpje Krewerd, Groningen Boerderij en akkers in Bierum, Groningen Boomgaard en theetuin de Luingahof in Bierum, Groningen Andreaskerk van het dorp Spijk in Groningen Mooi huis in het dorpje Losdorp, Groningen Kerk en skyline van Godlinze in Groningen Mooie straat en molen in het dorp Zeerijp, Groningen Boerderij en de Jacobuskerk in het dorp Zeerijp, Groningen De skyline van het dorp Loppersum, Groningen Mooi huisje en straatje in het dorp Westeremden, Groningen

De fietstocht Westeremden - Westeremden | donderdag 25 juni 2020

Monumentale gebouwen in het pittoreske dorp Zeerijp, Groningen

Dit is een fietsroute van 37 kilometer door het noordelijke deel van landschap Fivelingo in noordoost Groningen. Het startpunt is het dorp Westeremden waar je Museum Helmantel kunt bezoeken. Het museum bevindt zich in de fraaie pastorieboerderij (de Weem) bovenop de wierde, onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van Westeremden. Het spreekt voor zich dat je de tocht op elke plek langs de route kunt beginnen, namelijk in Loppersum, Eenum, Oosterwijtwerd, Krewerd, Holwierde, Bierum, Spijk, Losdorp, Godlinze en Zeerijp. Ook de dorpjes 't Zandt, Wirdum, Leermens en Stedum liggen vlakbij de route.

Deze route is vastgelegd op een fraaie zomeravond, deels licht bewolkt, deels zonovergoten. Het museum is 's avonds niet geopend. De fietstocht: vanaf de parkeerplaatsen bij het museum en de 13e eeuwse Andreaskerk, rijd in zuidelijke richting naar beneden en ga direct rechtsaf. Die weg leidt uiteindelijk naar een fietspad langs de provinciale weg . Als je daar bent aanbeland, ga linksaf richting Loppersum. Loppersum is het grootste dorp dat je zult tegenkomen tijdens deze route. Advies is om niet gelijk de eerste weg in te slaan maar de tweede. Dat pad gaat door het centrum dat onderdeel is van het beschermde dorpsgezicht van deze plaats dat gedomineerd wordt door de 13e eeuwse Petrus en Pauluskerk. Sla bij de kerk linksaf en direct weer rechts. Aan deze brede weg zie je links het gemeentehuis en even later rechts het monumentale Hotel Spoorzicht. Blijf vanaf hier rechtdoor rijden en neem vlak na de spoorwegovergang de rechter afslag naar Eenum. Ook Eenum heeft een fraaie middeleeuwse kerk. Je krijgt die al snel in het vizier. Neem de eerste afslag links door het mooie dorpje.

In Eenum moet je naar het oosten fietsen want die weg (en even later fietspad) leidt naar het kleine dorpje Oosterwijtwerd, gesitueerd op een kruispunt van de Eenrumermaar met de Oosterwijtwerdermaar. Tot voor relatief kort geleden stond bij de brug nog een restaurant maar de eigenaren zijn inmiddels verkast naar een andere locatie in de provincie (namelijk Molenrij in De Marne). Even verderop kun je wel terecht bij Eetcafé De Boerderij. Sla na die boerderij linksaf en je rijdt door de mooie dorpstraat van Oosterwijtwerd. Daar staan enkele mooie huizen en ook de 13e eeuwse Mariakerk. Als je het dorpje uitfietst dan volgt wederom een fraai traject met weidse uitzichten over akkers en velden met grazende koeien. Al snel volgt het gehucht Arwerd en even daarna het kleine dorpje Krewerd. Ook hier staat een Mariakerk en ook deze vindt haar oorsprong in de 13e eeuw. Het is een extra interessante locatie omdat het eigenaar is van het oudste orgel van Groningen (16e eeuw).

Tijdens deze tocht door Fivelingo fiets je nooit lang op het open platteland. De afstand tussen de dorpjes is meestal maar enkele kilometers. Dat geldt zeker voor het volgende traject. Tijdens de weg van Krewerd naar Holwierde moet je nog even een tunnel door die onder de provinciale weg (Rijksweg naar de Eemshaven) door komt. De route komt niet door het hart van Holwierde maar ook daar zou je weer een zeer oude kerk kunnen bekijken. Deze stamt uit de 11e eeuw. Vanuit het dorp rijd je noordwaarts naar het mooie dorpje Bierum. Daarvóór passeer je nog de (mogelijk) relatief drukke Hogelandsterweg, daarna is het weer de rust van het platteland. In Bierum staat de 13e eeuwse Sebastiaankerk. Het dorpje ligt van alle plaatsen tijdens deze fietstocht het dichtst bij de zeedijk (langs de Eems). Vanuit Bierum kun je de dijk in de verte zien liggen. In dit dorpje vind je tevens de Luingahof, een oude boomgaard met theeschenkerij. Bij het noordwaarts uitrijden van het dorpje kom je al snel in Spijk, wederom een wierdedorp met een beschermd dorpsgezicht. Dat wordt gedomineerd door de achter de bomen verscholen 13e eeuwse Andreaskerk (inderdaad, dezelfde naam als in Westeremden). De kerk staat op de wierde en daaromheen zie je een ring van huizen en een molen staan. Vanaf de kerk van Spijk fiets je in zuidwaartse richting de wierde af en ga je rechtsaf richting Losdorp. Je rijdt wederom door een korte tunnel onder de provinciale weg door. Ook de Kerk van Losdorp is weer 13e eeuws en is te zien als je na het binnenrijden de rechterafslag neemt (eerste of tweede, maakt niet uit).

Rijdt Losdorp zuidwaarts uit en ga dan rechtsaf. Je fietst al snel op Godlinze af. Dat is ook weer een leuk klein dorpje waar bovenop de wierde de 12e eeuwse Pancratiuskerk staat. Bij het uitrijden van Godlinze steekt het historische bouwwerk achter je fraai boven het dorpje uit. Fiets de wierde in westelijke richting af en ga linksaf waar een lange, relatief rechte weg naar het mooie dorpje Zeerijp volgt. Je zou na de wierde ook rechtsaf kunnen gaan en een 2/3 lus kunnen fietsen via het dorpje 't Zandt. Zo zijn er in Groningen altijd tal van alternatieve routes te maken want de hoeveelheid rustige wegen en fietspaden is enorm. Langs de hoofdweg door Zeerijp (Borgweg) zijn fraaie historische gebouwen en ook mooie huizen te zien. Aan het ene uiteinde zie je de 19e eeuwse molen en aan het andere uiteinde de begin 14e eeuwse Jacobuskerk, qua omvang de meest indrukwekkende van de kerken tijdens deze route. Vanaf Zeerijp volgt nog één landelijk traject langs voornamelijk akkerland waarbij je ook mooi uitzicht hebt op de kerk in Loppersum. Sla overigens niet de weg richting Loppersum in (links) maar de andere kant (rechts).


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Westeremden - Westeremden (37 kilometer)

kaart fietsroute van Westeremden via Loppersum, Krewerd en Zeerijp naar Westeremden in Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Westeremden maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en af en toe fietspaden. In vrijwel elke dorpje langs de route tref je een fraaie middeleeuwse kerk. Aan het begin of eind (Weteremden) kun je Museum Helmantel bezoeken als je wilt.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen