Onverharde wandelpaden in Noord Groningen

Wandelpad langs de akker tussen Westerhorn en Usquert in Groningen Startpunt Andelster Ommetje in Den Andel, Groningen Bruggetje over de Huizingermaar bij Huizinge in Groningen De onverharde Stadsweg tussen Kröddeburen en Winneweer in Groningen Wandelpad van Klein Maarslag naar Bos Abelstok, Groningen Boslaan naar 't Zandt in Groningen Zuiderlopsterweg met zicht op Eenum, Groningen Fruitboomgaard en schapen op Landgoed Ekenstein, Groningen Bankje aan de Bolhuislaan vlakbij Ekenstein, Groningen Poldermolen de Zilvermeeuw en wandelpad in Menkeweer, Groningen Pad langs de Westernielandstermaar richting Pieterburen, Groningen Het jaagpad langs het Hunsingokanaal tussen Ulrum en Leens, Groningen Wandelpad naar de wierde van Onderwierum in Onderwierum, Groningen Wandelpad door de natuur van Maarhuizen, Groningen

Wandelen langs akkers en door weilanden

Noord Groningen is een regio waar veel land in cultuur is gebracht en gebruikt wordt om gewassen te verbouwen (vaak graan en aardappels), om vee te laten grazen of het gras te maaien om er later koeien mee te kunnen voeden. Dit heeft als resultaat dat je als wandelaar meestal aangewezen bent op verharde wegen en fiets/wandelpaden. Dat kan ook prima omdat er vele paadjes en rustige weggetjes zijn om te lopen. Er zijn echter wel degelijk onverharde wandelpaden, vaak korte passages, soms een paar kilometer in lengte. Denk natuurlijk aan de landgoederen rondom de borgen, voormalige borgterreinen en bospaadjes die hier verder niet behandeld zullen worden. Er zijn ook een aantal onverharde veldwegen waar je op een modderige ondergrond wandelt. Het is dan handig dat de ondergrond niet drassig is. Denk bijvoorbeeld aan de Zuiderlopsterweg die Loppersum met Eenum (en indirect ook Zeerijp) verbindt. Dat is een traject van zo'n twee kilometer. Een dergelijke weg is ook te vinden binnen de driehoek Wirdum, Eekwerd en Oosterwijtwerd. Eén van de ingangen tot die weg bevindt zich aan de Bolhuislaan. Dat is niet ver van een ander onverhard traject, namelijk door de boomgaard van Landgoed Ekenstein.

Daarnaast zijn er ook paden die in samenwerking met de lokale boer zijn vrijgemaakt naast akkers en weilanden. Een mooie voorbeeld daarvan is het dorpje Huizinge waar vlakbij twee van dergelijke wandelpaden te volgen zijn. Eén daarvan gaat via een bruggetje over het Huizingermaar. Ook vanuit Den Andel kun je vlakbij de korenmolen een pad door het weiland volgen. Dat gaat een flink stuk in noordelijke richting. Ook een behoorlijk lang onverhard traject is het jaagpad langs het Hunsingokanaal tussen Ulrum en het bos van Leenstertillen. Dat is een graspad. In Maarhuizen treft u een combinatie van natuurlijk weiland en een pad langs akkerland en bij Bos Abelstok vindt u logischerwijs bospaadjes maar ook een kleipad naar Klein Maarslag. Vanuit Klein Maarslag kun je vervolgens ook nog het onverharde lijkenlaantje naar Groot Maarslag bewandelen. Ook een leuk stuk is het onverharde deel van de Stadsweg bij Kröddeburen dat langs het voormalige borgterrein van Tammingahuizen komt. De meest bewandelde onverharde passage in Noord Groningen is waarschijnlijk het traject vanaf het hoge bruggetje over het Pieterbuurstermaar omdat dat onderdeel is van het Pieterpad. Misschien dat u de volgende pagina over leuke paden en weggetjes en/of pittoreske bruggetjes ook wel interessant vindt. Hieronder ziet u enkele wandelroutes waar stukken onverhard tussen zitten. Er zijn overigens nog wel meer locaties die niet op de foto staan. Denk aan het pad van Garnwerd naar Schifpot, een kort stukje langs de akker bij Losdorp en vooral aan Wierhuizen vlakbij Pieterburen. Daar kun je zelfs een uitgebreide 'landloop' doen waarbij je 1,5 uur lang langs de akkers vlakbij de zeedijk kunt lopen. Die route zal in de toekomst zeker nog uitgebreid vastgelegd worden voor deze website. Bekijk ook de interactieve kaart onderaan de pagina.


Wandelroutes met onverharde passages

Hieronder staan zes routes met relatief lange onverharde trajecten. Het Rondje Den Andel is zelfs grotendeels onverhard met vier afzonderlijke passages langs akkers en door natuurgebied de Oude Weer. De route Warffum - Baflo komt ook over een deel van de onverharde paden rond Den Andel en een mooi pad langs de akkers naar Westernieland. De derde route telt twee mooie onverharde passages waarvan de eerste tussen Loppersum en Eenum en de tweede over de Gerichtsweg richting Wirdum of Ekenstein.

De vierde route gaat onverhard naar en rondom het dorpje Huizinge. Het eerste stuk net buiten Middelstum langs een akker en daarna velden naar Huizinge en daarna rondom dat dorpje nog eens een stuk. Het Rondje Leens herbergt een zeer lang graspad, het jaagpad vanuit Ulrum langs het Hunsingokanaal. De laatste route telt een relatief lang onverhard pad tussen Loppersum en Eenum (zelfde als bij route 3) en daarna nog twee kortere stukjes waaronder de Boslaan richting 't Zandt. Ook andere wandelroutes op de websites bevatten onverharde trajecten maar die zijn te kort om veel aandacht aan te besteden. De zevende route bevat een drietal relatief korte onverharde passages, namelijk in Groot-Maarslag, Klein Maarslag (Bos Abelstok) en in Maarhuizen. De achtste route heeft één relatief lang onverhard pad langs de akkers tussen Westerhorn en Usquert.

Wandelen in Den Andel Wandelen in Westernieland Wandelen bij Eenum Wandelen in Huizinge Wandelen in Leens Wandelen in 't Zandt Wandelen in Groot Maarslag groen vlak Wandelen in Winsum


Kaart met locatiesIn het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Terug naar:

→ Landschappen en natuurlijke locaties in Noord Groningen (thema's)


→ Mooie plekken in Noord Groningen (tal van thema's)


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen