Tuinen en parken in Noord Groningen

De Notoarestoen, Arboretum van Eenrum op het Hogeland van Groningen Allersmaborg in Middag-Humsterland, Groningen Tuinen en parklandschap op het Landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Domies Toen in Pieterburen, Groningen De Kloostertuin in Kloosterburen, Groningen De tuin van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen De historische Menkemaborg en het Schathoes in Uithuizen, Groningen Kwekerij en Kijktuin aan de Dijk in Oudeschip, Groningen Kösters Toen bij de kerk van Eenum in Groningen Boerderijtuin met tuinbeelden de Gerichtshof bij Eenum, Groningen Boomgaard en theetuin de Luingahof in Bierum, Groningen De Prinsentuin in de stad Groningen Het Noorderplantsoen in de stad Groningen Volkstuintjes Piccardthof in de stad Groningen Stadspark en Gasunie-gebouw in de stad Groningen

Een groene omgeving op het Groninger platteland en in de grote stad

In Noord Groningen met haar uitgestrekte platteland is vanzelfsprekend veel groen te zien in de vorm van landerijen, akkers en ook natuur. Deze pagina gaat echter specifiek over tuinen en parken en daar zijn verschillende mooie exemplaren van om te bekijken en te bewandelen. Te beginnen met tuinen die onderdeel uitmaken van een landgoed, hier in de provincie zijn dat vaak borgen of borgterreinen. Twee daarvan zijn te bezichtigen, namelijk de Menkemaborg in Uithuizen en Landgoed Verhildersum in Leens. Op beide landgoederen kunt u zowel de formele tuinen bekijken als de rest van het compacte landgoed bewandelen. Er zijn ook borgen die niet kunnen worden bezichtigd maar waar je wel paden op het landgoed kunt bewandelen. Dat zijn de Allersmaborg vlakbij Ezinge dat een compact bosrijk terrein en boomgaard heeft en de Rensumaborg in Uithuizermeeden. Landgoed Ewsum in Middelstum heeft niet alleen een natuurlijk landgoed maar ook tuinen die gratis kunnen worden bekeken. In het koetshuis zit een theeschenkerij.

Tuinen die niet onderdeel uitmaken van een historisch landgoed zijn er ook. De eerste is Domies toen, de botanische tuin in Pieterburen. De tweede is de Notoarestoen, het arboretum van Eenrum. Let vooral op de prachtige rodondendrons die in het voorjaar (tot eind mei meestal) in bloei staan. Op het voormalige terrein van het Norbertijner klooster SintJan te Kloosterburen kunt u de Kloostertuin bekijken. Er is ook een leuk tuintje te zien bij de kosterij in Eenum, gesitueerd op een steenworp afstand van de prachtige middeleeuwse kerk. Die heet logischerwijs Kösters Toen. Op het Groninger platteland zijn ook een paar tuinen te bezichtigen die onderdeel zijn van een kwekerij. U kunt daar dus ook planten kopen als u wilt. Het gaat hier om Kwekerij de Kleine Plantage in Eenrum en Kwekerij aan de Dijk in het dorpje Oudeschip dat vooral gespecialiseerd is in siergrassen. Daarnaast zijn er ook nog een paar beeldentuinen die beperkt open zijn gedurende het jaar. Daar treft u een mix van kunst en tuin aan. Vlakbij de net genoemde Kösters Toen in Eenum bevinden zich de Gerichtshof en de Beeldentuin Eenumermaar. In het dorpje Bierum kunt u nog eens gaan zitten en kijken in de Luingahof, een rustieke boomgaard met verschillende fruitbomen. U vindt er tevens een theeschenkerij die gesitueerd is onder de oude fruitbomen. Vlakbij Appingedam ligt Landgoed Ekenstein (tevens hotel) waar u de paden langs bomen en waterpartijen kunt volgen. Dat loopt door naar het terrein van Borg Rusthoven.

Ook in de stad Groningen is het nodige groen te zien. Zo zijn er twee grote parken waar je flink kunt rondwandelen. Zowel het Noordplantsoen vlakbij het centrum als het nog grotere Stadspark zijn ontworpen in de Engelse landschapsstijl, een landschapspark met waterpartijen en ook enige hoogteverschillen. Ook kunt u eens gaan kijken in het Piccardthof, het volkstuincomplex vlakbij het Stadspark waar je weelderige tuintjes en mooie met bloemen geflankeerde fiets/wandelpaden vindt. Overdag is het complex geopend voor wandelaars en fietsers. Het gebied rondom de Hoornseplas en het Hoornsemeer is geschikt voor een wandeling langs het water. In het centrum van Groningen kunt u nog gaan kijken in de Prinsentuin, een fraaie ommuurde 17e eeuwse renaissancetuin achter de Prinsenhof, de voormalige stadhouderlijke verblijfplaats (nu hotel). Het is een rozentuin met daarnaast ook een theeschenkerij. Niet op de kaart te zien - want geen onderdeel van Noord Groningen - maar nog wel het benoemden waard is de Hortus Botanicus in Haren, vlakbij de stad.


Interactieve kaart met tuinen en parken in Noord Groningen


In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Bestemmingen in Noord Groningen

Hieronder vindt u de pagina's over een aantal plaatsen die op het vorige tabblad de revue zijn gepasseerd, plaatsen waar aparte bestemmingspagina's van zijn gemaakt. Daar zijn één of meerdere van de genoemde musea te bezoeken. Te beginnen met de stad Groningen. Daarna volgen de cultuurlandschappen het Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied, De Marne, Het Hogeland en Fivelingo.

Stad Groningen

groen vlak Vakantiebestemming Stad Groningen groen vlak


Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Ezinge in Groningen Vakantiebestemming Aduard in Groningen


De Marne

Vakantiebestemming Leens in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen


Het Hogeland

Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Usquert in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen


Fivelingo

Vakantiebestemming Appringedam in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Delfzijl in Groningen

Filmpjes

Filmpje 1 is gemaakt in de tuin van de Menkemaborg te Uithuizen (begin juli 2021), filmpje 2 op het bosrijke landgoed van Ekenstein (begin juni 2021), filmpje 3 in de tuin op het Landgoed Ewsum te Middelstum (eind augustus 2021), filmpje 4 in de Prinsentuin van de stad Groningen (half juni 2021), filmpje 5 bij de ingang tot boomgaard, boerderijwinkel en theeschenkerij de Luingahof in Bierum (begin september 2021), en filmpje 6 op Landgoed Verhildersum in Leens (begin september 2021).


Terug naar:

→ Landschappen en natuurlijke locaties in Noord Groningen (thema's)


→ Mooie plekken in Noord Groningen (tal van thema's)


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen