Monumentale hotels in Groningen: stad en platteland

Hotel Miss Blanche in de stad Groningen Hotel Prinsenhof in de stad Groningen Hotel Schimmelpenninck Huys in de stad Groningen Hotel en kroegen aan de Grote Markt in Groningen Hoge der A en Lage der A in de stad Groningen De Oude Boteringestraat in de stad Groningen Hotel Landgoed Ekenstein vlakbij Appingedam, Groningen Hotel Spoorzicht en Spa in Loppersum, Groningen Kerk en platteland in het dorp Loppersum in Groningen Winkels en café's in Bedum, Groningen

10 statige en/of historische hotels in Noord Groningen

Hieronder ziet u tien hotels in Noord Groningen die gehuisvest zijn in monumentale, veelal statige of toch in ieder geval historische gebouwen. De eerste vier bevinden zich op het Noord Groninger platteland en de laatste zes in de historische stad Groningen. Het eerste hotel is de meest landelijk gesitueerde accommodatie want dat is Landgoed Ekenstein (3 sterren) vlakbij het middeleeuwse stadje Appingedam. Daar kunt u overnachten in de historische borg die haar oorsprong kent in de 17e eeuw. Het uiterlijk stamt vooral uit de 19e eeuw en dat geldt ook voor het land eromheen dat toentertijd is veranderd in een parklandschap Engelse stijl. Hotel Spoorzicht & Spa (4 sterren) is een monument uit de 19e eeuw, ontworpen door Oeds de Leeuw Wieland die in die periode tal van gebouwen in noordoost Groningen ontworp, zowel nieuwbouw als restauratie. Hij was tevens eigenaar van dit hotel dat vroeger bekend stond onder de naam Logement en Koffiehuys Spoorzicht. Zoals de naam al aangeeft heeft het zicht op het spoor en dat is in het dorp Loppersum. U kunt verblijven in het hotel maar het is tevens mogelijk er een appartement te huren. Loppersum heeft een directe treinverbinding met de stad Groningen.

Hotel
HotelHotel 't Gemeentehuis (3 sterren) staat in het centrum van Bedum binnen het Centrale Woldgebied. Zoals de naam doet vermoeden deed het oorspronkelijk dienst als het gemeentehuis van dit dorp. Het werd gebouwd halverwege de 19e eeuw en in 1928 nam het haar huidige functie als hotel in. Grand Café en Logement In 't Holt 1654 staat in het centrum van Zuidhorn, een dorp in het Groningse Westerkwartier en dat heeft net als Bedum een directe treinverbinding met de stad Groningen. Aan de naam kunt u al lezen wanneer hier voor het eerst al een herberg stond. Nu is het een hotel met ook een grand café en theater.

Hotel
HotelDe Prinsenhof (4 sterren) is een prachtig gebouw en nu hotel in het centrum van de stad Groningen. Het bevindt zich in de schaduw van de Martinitoren en vlakbij de Grote Markt. Het monumentale pand was in de 16e eeuw de woning van de eerste bisschop van Groningen en enkele jaren van de stadhouder. Dat was tijdens het Spaanse (Habsburgse bewind). Na de overgave aan het Staatse leger in 1594 en de aansluiting van de provincie (Stad en Lande) bij de nieuwe Republiek bleef de Prinsenhof de residentie van de stadhouders, maar nu van de Republiek. Aan de andere kant van het hotel vindt u de fraaie ommuurde Prinsentuin. Het Schimmelpenninck Huys (3 sterren) bestaat zelfs al sinds de 12e eeuw al hebben er later uiteraard de nodige wijzingen plaats gevonden. Het heeft met name binnen een statig uiterlijk waaronder de oude Barokzaal. Het huis is vernoemd naar de stadhouder van de Bataafse Republiek, de naam van de vazalstaat die Nederland toen in feite was tijdens de overheersing van Napoleon.

Hotel
HotelHotel de Doelen (3 sterren) aan de Grote Markt heeft eveneens historische waarde want dat is het oudste hotel van de stad Groningen. Mensen kunnen er al overnachten sinds 1798. Een deel van het pand (de muren) is zelfs 13e eeuws. Hier pal naast vindt u trouwens de Drie Gezusters, één van de meest bekende café's (met groot teras) in de stad. Hotel Miss Blanche staat meer in het westelijke deel van het centrum en spreidt zich uit over acht monumentale panden uit de 19e, 20e en 21e eeuw. Het bevindt zich aan het Hoge der A, een hele mooie straat met onder andere oude pakhuizen aan het kanaal (de A) en vlakbij de eveneens mooie Broerstraat.

Hotel
HotelDe volgende accommodaties bevinden zich allebei in de Oude Boteringestraat, een gezellige straat met monumentale panden, winkels, horeca en dus ook hotels. De Rijksuniversiteit Groningen en de Vismarkt vindt u hier ook vlakbij. Hotel de Ville (4 sterren) is gehuisvest in een van oorsprong 15e eeuws pand ongeveer halverwege de Oude Boteringestraat. Aan het noordelijke uiteinde van de straat staat Hotel Corps de Garde, eveneens een 4 sterrenhotel, recent gerenoveerd. Dat kijkt uit op de Noorderhaven en de tegenover gelegen Ossenmarkt. Dit pand stamt uit de 17e eeuw en deed tot 1836 dienst als Hoofdwacht. Dat was de plek vanwaar de schutterijen hun wachtrondes door de stad liepen. Vandaar ook de naam 'Corps de Garde' dat in het Frans 'wachthuis' betekent.

Hotel
Hotel
Terug naar:

→ Overnachten in Noord Groningen

→ Hotels in Noord GroningenOf bekijk andere typen accommodaties:

→ Fraaie b&b's op het Groninger platteland

→ Sfeervolle vakantiehuizen en appartementen (Stad en Ommeland)

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen