Citytrip naar de historische stad Groningen

Oude Boteringestraat in de stad Groningen Martinitoren in de stad Groningen Hotel boeken via Ontdek Noord Groningen De Grote Markt in de stad Groningen Turfstraat in de stad Groningen Het Noorderplantsoen in de stad Groningen Kerst in Groningen Uitstapje per trein vanuit stad Groningen naar het platteland Café bij het water in Winsum, Groningen Schilderachtig straatje in Appingedam, Groningen Strand en hotel in Delfzijl, Groningen Molen in het openluchtmuseum van Warffum in Groningen De historische Menkemaborg en het Schathoes in Uithuizen, Groningen

Hotel Corps de Garde - Oude Boteringestraat


Hotel Corps de Garde is gesitueerd in een monumentaal pand aan het water en in de fraaie Oude Boteringestraat, pal aan de rand van het centrum. U zit hier ook vlakbij de Ossenmarkt, de Noorderhaven, het Noorderplantsoen en de mooie universiteitsgebouwen. Dit fraaie viersterrenhotel is recent gerenoveerd en bevindt zich op 1,4 kilometer lopen van het Hoofdstation van Groningen en 1,2 kilometer van Station Noord. We hebben het uiteraard over de trein. Als u geen zin heeft om te lopen dan kunt u ook de bus nemen vanaf één van beide stations. Ze stoppen dan wel niet voor de deur. Vanaf het Hoofdstation kunt u met de stadsbussen 1,2 en 10 naar de Pijpstraat. Vandaar nog wel 600 meter lopen. Wilt u van het hotel met de bus naar het Hoofdstation? Neem dan lijn 10 vanaf de halte aan de Oude Ebbingestraat, 300 meter lopen van het hotel.


Kerstsfeer en kerstmarkt

Wilt u in aanloop of tijdens de kerst genieten van kerstsfeer in de stad of zelfs een kerstmarkt bezoeken? Winterwelvaart wordt georganiseerd op 17,18 en 19 december 2021. Kijk en lees hier verder:

Kerst(sfeer) en Winterwelvaart in Groningen


Stadsbezoek mét uitstapjes in Noord Groningen

U kunt uiteraard deze pagina gebruiken om een citytripje te boeken van enkele dagen om alleen de historische stad Groningen te bezichtigen, te winkelen en te relaxen. Het is tevens een levendige studentenstad met tal van horeca en dus plekken om te eten, te drinken en/of een terrasje te pakken als het mooi weer is. Deze website behandelt echter ook tot in detail landelijk Noord Groningen dus u kunt uw citytripje ook uitbreiden tot een veel langer verblijf en dagen in de stad afwisselen met bezoeken aan leuke dorpen en bezoekersattracties in dit deel van provincie. Dat kan per trein want er zijn twee spoorlijnen waardoor u zeer frequent per trein mooie locaties kunt bezoeken. De treinreis naar de stad Groningen gaat met de NS, de treinritten naar het Noord Groninger platteland gaan met Arriva. De buslijnen in de stad (en ook op het platteland) worden verzorgd door Qbuzz.

Het boeken van een hotel

Ontdek Noord Groningen is geen reisorganisatie dus u boekt geen pakketreis. U kunt via deze en volgende tabbladen één van de uitgelichte hotels boeken maar er zijn uiteraard nog meer opties. Als u via de 'boek hier uw plek' links een ander hotel vindt dan kunt u die uiteraard gewoon boeken. De meeste hotels bevinden zich in het centrum of kort daarbuiten. Drie van de hier uitgelichte hotels zijn 4 sterrenhotels, één een een 3 sterrenhotel. Dat zult u ook in de prijs per nacht terugzien. Hieronder volgt een schema dat u zou kunnen volgen als u én de stad én mooie plekken in Noord Groningen wilt bezoeken. Dat zou een verblijf van 6 nachten inhouden maar u kunt dus ook gerust minder nachten boeken en een deel van het schema volgen.

Een mogelijk schema

Dag 1: aankomst in de stad, inchecken in het hotel. De rest van de dag even rondkijken in de stad.

Dag 2: Een uitgebreide verkenning van het centrum van stad Groningen: bezoek aan het Groninger Museum, het 'beklimmen' van Forum Groningen (per roltrap) voor een fantastisch uitzicht over de stad (of het beklimmen van de nog hogere Martinitoren). Bewandel de winkelstraten, kijk bijvoorbeeld eens in de Folkingestraat, ooit verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland maar bijvoorbeeld ook de Oude Boteringestraat dat aansluit op de Vismarkt, de Herestraat en de Grote Markt. Aanschouw bijvoorbeeld ook het vrij imposante Academiegebouw van de Rijksuniversiteit.

Dag 3: een uitstapje per trein naar Winsum, in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Dat is vanaf het Hoofdstation slechts 15 minuten met de trein (richting Roodeschool/Eemshaven), vanaf Station Noord 10 minuten. Wandel door het beschermde dorpshart, pak een terrasje bij de Boog aan het Winsumerdiep en huur bij mooi weer eventueel een kano of bootje bij Marenland Recreatie. Na afloop is er waarschijnlijk nog tijd over om nog even de stad Groningen in te gaan.

Dag 4: een uitstapje per trein naar Appingedam, een klein stadje met een bijzonder fraai beschermd stadshart. Dat is vanaf het Hoofdstation 30 minuten met de trein (richting Delfzijl), vanaf Station Noord 25 minuten. Dat compacte stadshart bestaat uit monumentale gebouwen rondom het Damsterdiep waaronder de befaamde en zeer pittoreske Hangende Keukens. Pal tegenover kunt u mooi op het terras zitten. De straatjes rondom zijn ook mooi, evenals de prachtige kerk en daarnaast kunt u er Museum Stad Appingedam bezichtigen. Is het mooi weer? In dat geval zou u nog eens de trein kunnen pakken en vanuit Appingedam naar Delfzijl kunnen reizen (10 minuten). Daar heeft men het strand vergroot, een boulevard aangelegd zodat u even kunt relaxen aan zee, mogelijk even lekker uitwaaien op de dijk waar een pad ligt. Op een steenworp van het strand ziet u vóór de dijk het MuzeeAquarium. Dat is het historische museum én zeeaquarium van Delfzijl.

Dag 5: Een verkenning van de meest pittoreske delen van de stad Groningen: denk aan een bezoek aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum dat gesitueerd is in de oudste gebouwen van de stad, vlakbij de monumentale grachtenpanden en pakhuizen van het Hoge der A. Het museum groeit straks door in het Museum aan de A, een nieuw historisch museum voor Groningen. Wandel via het Hoge der A naar de Noorderhaven en vandaaruit direct het Noorderplantsoen binnen, het Engelse landschapspark in de stad waar u ook een terrasje kunt pakken. Loop ook eens naar de ommuurde rozentuin (gratis entree) achter de Prinsenhof (de Prinsentuin) met haar oude zonnewijzer en kijk eens in één van de hofjes die zo kenmerkend zijn voor de stad. Denk bijvoorbeeld aan het Middengasthuis vlakbij het Noorderplantsoen en het Sint Anthony Gasthuis vlakbij het Zuiderdiep.

Dag 6: een uitstapje per trein naar Warffum én Uithuizen. Naar Warffum is vanaf het Hoofdstation 25 minuten met de trein (richting Roodeschool/Eemshaven), vanaf Station Noord 20 minuten. Warffum is een dorpje met een beschermd dorpsgezicht dat voor een groot deel bestaat uit de wierde met daarop een middeleeuwse kerk én een openluchtmuseum. Dit compacte Openluchtmuseum het Hoogeland herbergt verschillende 19e -en begin 20e eeuwse huisjes, gebouwen van middenstanders, een molen en een klaslokaal. Een mooie manier dus om te zien hoe men vroeger leefde hier op het Groninger Hogeland. Neem na het bezoek de trein naar Uithuizen (10 minuten) waar u de Menkemaborg kunt bekijken. Dit is één van de meest statige gebouwen in Noord Groningen en hier kunt u zien hoe de rijke Ommelander Jonkers vroeger leefden. Het is ook mogelijk om alleen een kaartje te kopen voor de eveneens fraaie formele tuin (met doolhof). Beide historische bezoekersattracties hebben ook een museumcafé (met terras).

Let op: Openluchtmuseum het Hoogeland heeft beperkte openingstijden -en dagen van november t/m maart. De Menkemaborg is vaak in de winter (rondom februari) een paar maand dicht. Bekijk dus vooraf bovenstaande websites.


Interactieve kaartHier ziet u een interactieve kaart met de hierboven genoemde locaties, inclusief de treinstations waar u uitstapt en de hotels die zijn uitgelicht. Langs de spoorlijnen bevinden zich uiteraard nog meer treinstations. De kaart is ingezoomd op de stad Groningen. Zoom uit om de rest te zien.


Interactieve kaart bekijken op smartphone:

Bekijk hier de interactieve kaart


Hotel Prinsenhof - Martinikerkhof


De Prinsenhof is een statig, historisch viersterrenhotel aan het Martinikerkhof, een fraaie groene zone op een flinke steenworp afstand van de Grote Markt. Dat park wordt niet alleen geflankeerd door de Prinsenhof maar ook door de Martinikerk -en toren, het provinciehuis en verschillende mooie huizen. Sinds het einde van de 16e eeuw was dit de verblijfplaats van de stadhouder. Pal achter het hotel bevindt zich de ommuurde Prinsentuin. Vanaf het Hoofdstation in Groningen is het nog 1,5 kilometer lopen en die afstand is net zo lang vanaf station Groningen Noord. Als u niet wilt lopen dan kunt u ook prima de bus nemen want er rijden meerdere stadsbussen via de Grote Markt, hier zeer vlakbij. Het gaat om buslijnen 1,3,4 en 10 die ook nog eens zeer frequent rijden.

Market Hotel - Grote Markt


Het Market Hotel is een nieuw hotel in de stad Groningen. Het fraaie pand bevindt zich aan de bekende Grote Markt in het centrum van de stad, dus ook vlakbij tal van fraaie gebouwen en locaties als de Martinitoren, het stadhuis, de Prinsentuin en uiteraard alle winkelstraten. Het heeft een café, restaurant, een bakkerij en ook wellnessfaciliteiten. Vanaf het Hoofdstation in Groningen is het nog 1,2 kilometer lopen maar u zou ook de bus kunnen pakken. Er rijden meerdere stadsbussen via de Grote Markt, namelijk lijnen 1,3,4 en 10. En die rijden zeer frequent dus vanaf het moment dat u in Groningen aankomt met de trein op het Hoofdstation kunt u in één keer door.

Boutique Hotel de Doelen - Grote Markt


Net als het Market Hotel is Boutique Hotel de Doelen ook gesitueerd aan de Grote Markt maar dan aan de andere kant, aan de kant van de verschillende kroegen en restaurants. De Doelen en is het oudste hotel van de stad en heeft drie sterren ipv vier. Vanaf het Hoofdstation in Groningen is het nog 1,2 kilometer lopen maar u zou ook de bus kunnen pakken. Er rijden meerdere stadsbussen via de Grote Markt, namelijk lijnen 1,3,4 en 10. En die rijden zeer frequent dus vanuit uw aankomst met de trein op het Hoofdstation kunt u in één keer door.

Terug naar:

→ Vakanties en rondreizen


Ander type vakantie?

→ Wandelvakantie door Noord Groningen - 8 dagen of minder

→ Actieve vakantie in Noord Groningen icm het OV

→ Autorondreis door Noord Groningen - 7 dagen of minder (of meer)

→ Rondreis (ov of auto) langs stad, ommeland en eiland - 9 dagen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen