Actieve treinvakantie in Noord Groningen

Lutje Hoeske in Lutjerijp, Groningen Met de trein door Groningen en wandelen op het platteland Boerderij en akkerland in Groningen Trein op het Hogeland van Groningen in Usquert Hotel boeken via Ontdek Noord Groningen Wandelaars bij Garnwerd in het Reitdiepgebied, Groningen Café bij het water in Winsum, Groningen 't Waarhuis, sluiswachterswoning in Aduarderzijl, Groningen Tulpenbollenvelden in Uithuizermeeden, Groningen Menkemaborg en tuinen in Uithuizen, Groningen Noordkaap aan de kust van Groningen Historisch huis en b&b in Pieterburen, Groningen Hoogholtje over de Pieterbuurstermaar richting Pieterburen, Groningen Winkelstraat van het dorp Loppersum in Groningen Zuiderlopsterweg met zicht op Eenum, Groningen Landgoed Ekenstein vlakbij Appingedam in Groningen Schilderachtig straatje in Appingedam, Groningen Fietspad naar Oosterwijterd in Fivelingo, Groningen Hoge der A en Lage der A in de stad Groningen

Trein en bus

Noord Groningen is prima per openbaar vervoer te bereiken. Er zijn twee spoorlijnen: de ene trein rijdt vanuit de stad Groningen noordwaarts door het Reitdiepgebied en buigt later op het Hogeland af in noordoostelijke richting. De tweede lijn vanuit de stad volgt tot aan Sauwerd hetzelfde traject maar buigt dan oostwaarts af door het Centrale Woldgebied en later Fivelingo. Daarnaast zijn er ook nog allerlei busdiensten waar u gebruik van kunt maken. Kortom: ook zonder auto kun je landelijk Noord Groningen met haar mooie dorpjes, oude kerken en weidse uitzichten verkennen. De treindiensten worden hier in Noord Groningen overigens verzorgd door Arriva en de busdiensten door Qbuzz, meestal zeer frequent. Voor beiden kunt u uiteraard de OV chip kaart gebruiken.

Bekijk bestemmingen en accommodaties op de volgende tabbladenUitstapjes maken, wandelen, fietsen en kanoën

U kunt natuurlijk via deze website een hotel, b&b of vakantiehuis uitzoeken die in één van de dorpen langs de spoor of buslijnen ligt en u beperken tot het maken van uitstapjes naar naburige dorpen, de stad Groningen of historische bezoekersattracties in de buurt. Er zijn genoeg mogelijkheden. Ook kunt u leuke wandelroutes lopen vanuit de treinstations om het platteland hier nog beter te kunnen verkennen. Op de website staan tal van routes die u kunt volgen.

Misschien wilt u tijdens de vakantie ook wel fietsen, een bootje varen of kanoën. Dan is het uiteraard wel handig dat u bij de accommodatie een fiets of kano kunt huren (of in het dorp). Op het volgende tabblad worden een klein aantal accommodaties die wat betreft een actieve treinvakantie (of bus) een goede optie zouden kunnen zijn uitgelicht. Drie bevinden zich in een dorp, twee juist meer landelijk, het is maar net waar u van houdt. Er zijn meer mogelijkheden maar dit zijn enkele mooie locaties.

actieve treinvakantie in Groningen

De blauwe stippellijnen zijn de twee spoorlijnen in Noord Groningen. De treinen rijden meestal elk half uur, behalve op zondag: dan elk uur. De stationsklokken geven de locaties aan van de eindstations van de lijnen behalve dan station Sauwerd dat het punt is waarop u moet uitstappen als u wilt overstappen op de trein van de andere lijn. De trein die in noordelijke richting rijdt heeft meestal als eindpunt Roodeschool en enkele keren Eemshaven (sluit aan op de veerboot naar Borkum). De donkergroene stippellijnen geven het traject van buslijnen 68 (noordwest) en 6 (oost) aan. Uiteraard zijn er in de provincie nog meer buslijnen maar deze zijn relevant aangaande enkele van de uitgelichte bestemmingen op de volgende tabbladen. Opmerking: de rit van Winsum naar Pieterburen gaat over Westernieland maar van Pieterburen naar Winsum over Leens. Dat is dus een ander traject. Goed de dienstregeling checken dus.


In het najaar of de winter op pad?

Ik kan me voorstellen dat u niet direct geneigd bent om op een koude najaars of winterdag te gaan fietsen of wandelen maar dat kan natuurlijk wel. De mooie dagen zijn er niet zo veelvuldig als in de zomer maar ze zijn er uiteraard wel. Veel akkers liggen vaak braak wat het landschap wat rauwer maakt en de bladeren vallen van de boom. Op zich is volle begroeiing het mooist maar het grote voordeel is in de herfst en de winter wel dat de vele kerken en monumentale boerderijen vaak een stuk beter zichtbaar zijn van een afstand, een waar genoegen. Zoek eens een mooie herfst of winterdag uit en ga eens flink aan de wandel, ervaar het Groninger land in een andere staat.

1. Hotel Marenland - WinsumDorp - trein - wandelen - kano of bootje huren - fiets huren (vlakbij)

Hotel Marenland staat in het dorp Winsum, de plaats die in 2020 door de ANWB is uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Het bevindt zich op 950 meter lopen van het treinstation. Het hotel biedt tevens kamers waar vier personen kunnen overnachten en bevindt zich aan het Winsumerdiep waar u mooi kunt varen. Op het terrein treft u ook een restaurant met terras, een camping, een jachthaven, passantenhaven en u kunt er bootjes en kano's huren. U kunt zodoende het fraaie dorp ook vanaf het Winsumerdiep aanschouwen. Winsum is ook gesitueerd langs het Pieterpad. Het is ook mogelijk om fietsen (ook electrisch) te huren bij Tweewielerhuis Poort, gesitueerd aan de rand van het dorp. Kijk hier op de website van Tweewielerhuis Poort. Maak bijvoorbeeld eens een mooie tocht door het Reitdiepgebied, één van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Bezoek de wierdedorpjes met haar middeleeuwse kerken, het eveneens oude Middag-Humsterland en het Hogeland verder naar het noorden.

Trein: Winsum ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool/Eemshaven. Zodoende kunt u ook uitstapjes maken naar Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum, de Menkemaborg in Uithuizen, uiteraard de historische stad Groningen en ook het eiland Borkum. De veerdienst vanuit de Eemshaven sluit namelijk aan op de treindienst naar Eemshaven.

Bus: Winsum ligt ook aan enkele buslijnen. Lijn 65 gaat van de stad Groningen via Winsum naar Zoutkamp. In het gezellige vissersdorp Zoutkamp vindt u het Visserijmuseum Zoutkamp. Aan deze lijn ligt ook het dorp Leens waar u Landgoed Verhildersum kunt bezichtigen. Vanuit Winsum vertrekt tevens lijn 68 naar Pieterburen. Misschien heeft u wel zin om daar het Zeehondencentrum te bezoeken en de eerste etappe van het Pieterpad te lopen. Die gaat namelijk van Pieterburen via het mooie Eenrum naar Winsum. Met lijn 163 kunt u naar Lauwersoog waar de veerboot vertrekt naar het eiland Schiermonnikoog.

Eten en drinken: Uit eten gaan in Winsum kan prima. U kunt plaatsnemen bij het restaurant van het hotel maar er zijn ook verschillende opties in het centrum van het dorp, ook cafetaria's, pizzeria's en ook een chinees-indisch restaurant.


Bekijk hier de locatie van Hotel Marenland


Wandelroutes vanuit/naar Winsum

Hieronder staan enkele voorbeelden van wandelroutes. Het is natuurlijk ook mogelijk om de trein te pakken naar een ander dorp langs de spoorlijn en in een andere streek te gaan wandelen. Op de volgende pagina vindt u tal van routes langs de spoorlijn Groningen - Roodeschool maar bijvoorbeeld ook langs buslijn 65, 68 en 36:

Wandelen icm het openbaar vervoer


Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Groot Maarslag Wandelen over het Pieterpad in Groningen


Fietsroutes vanuit Winsum

Hieronder staan enkele lange fietsroutes die kunnen worden gestart in Winsum. Er zijn echter tal van routes mogelijk, ook veel kortere uiteraard. De wandelroutes hierboven zijn bijvoorbeeld ook als fietsroute te gebruiken. Het netwerk van fietspaden en rustige wegen is in Noord Groningen zeer uitgebreid waardoor er tal van routes mogelijk zijn.

Fietsen in het Middag-Humsterland Fietsen op het Hogeland Fietsen langs boerderijen in het Reitdiepgebied en het Centrale Woldgebied

2. Lentemaheerd - UithuizermeedenLandelijk - trein - wandelen - fiets huren (elders) - kano huren (elders)

De Lentemaheerd is een fraaie boerderij die is ingericht met accommodaties op basis van bed and breakfast. Op het terrein bevindt zich ook nog een prima camping. Het landgoed is gesitueerd aan de rand van Uithuizermeeden op het noordelijke Hogeland van Groningen. Dit is een gebied met weidse uitzichten, grote boerderijen en akkerland. In het voorjaar (april) zijn er in de omgeving ook fraaie tulpenbollenvelden te zien. De accommodatie is landelijk gesitueerd en staat dus niet in het dorp. Vanaf het treinstation Uithuizermeeden is het nog 2 kilometer lopen. U kunt daarom beter uitstappen bij station Roodeschool. Vanaf dat station is het maar 1 kilometer wandelen. In Uithuizermeeden vindt u een zeer mooie witte middeleeuwse kerk en de Rensumaborg die niet te bezichtigen is maar waar u wel over de bospaden kunt wandelen. Het is ook mogelijk om in Uithuizen (paar minuten met de trein) fietsen (ook electrisch) te huren bij Lietmeijer Tweewielers. Kijk hier op de website van Lietmeijer Tweewielers. U zou eens naar de zeedijk kunnen fietsen, genieten van uitzicht op zee of een tocht langs mooie boerderijen in deze streek.

Trein: Uithuizermeeden ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool/Eemshaven. Zodoende kunt u ook uitstapjes maken naar de Menkemaborg in het nabijgelegen Uithuizen, Openluchtmuseum het Hoogeland in Warffum, het mooie dorp Winsum, uiteraard de historische stad Groningen en ook het eiland Borkum. De veerdienst vanuit de Eemshaven sluit namelijk aan op de treindienst naar Eemshaven. Zin om te kanoën? Pak bijvoorbeeld de trein naar Winsum (Marenland Recreatie) en huur daar een kano of bootje. Dan kunt u een bezoek aan dat mooie dorp gelijk combineren met een tochtje over het Winsumerdiep zodat u het dorpshart ook vanaf het water kunt zien.

Eten en drinken: In Uithuizermeeden vindt u onder andere een cafetaria/lunchroom en een supermarkt. In het nabijgelegen Uithuizen vindt u nog meer opties qua winkels en restaurants. Zo zou u bijvoorbeeld ook kunnen gaan eten in het Schathoes van de Menkemaborg. Het restaurant is ook los van de historische attractie te bezoeken.


Bekijk hier de locatie van de Lentemaheerd


Wandelroutes vanuit/naar Uithuizermeeden

Hieronder staan enkele voorbeelden van wandelroutes. Het is natuurlijk ook mogelijk om de trein te pakken naar een ander dorp langs de spoorlijn en in een andere streek te gaan wandelen. Voor de derde route dient u overigens eerst de trein te pakken naar Sauwerd, daar over te stappen op de trein naar Loppersum (richting Delfzijl) en daar de route te starten. Op de volgende pagina vindt u tal van routes langs de spoorlijn Groningen - Roodeschool:

Wandelen icm het openbaar vervoer


Wandelen in Uithuizen Wandelen langs boerderijen op het Hogeland Wandelen in 't Zandt


Fietsroutes vanuit Uithuizen

Op de website staan ook een aantal fietsroutes waar Uithuizen aan ligt. Uithuizen ipv Uithuizermeeden omdat Uithuizen immers het dorp is waar je fietsen kunt huren. Er zijn echter tal van routes mogelijk, ook veel kortere uiteraard. De wandelroutes hierboven zijn bijvoorbeeld ook als fietsroute te gebruiken. Het netwerk van fietspaden en rustige wegen is in Noord Groningen zeer uitgebreid waardoor er tal van routes mogelijk zijn.

Fietsen bij de Noordkaap Fietsen langs boerderijen op het Hogeland Fietsen in Middelstum

3. Waddenhoes Gastenverblijven - PieterburenDorp - trein + bus - wandelen - wadlopen - fiets huren

Waddenhoes Gastenverblijven is gesitueerd in het dorp Pieterburen, onderdeel van het Groninger cultuurlandschap Het Hogeland. U kunt hier een kamer boeken op basis van bed and breakfast maar ook kiezen voor één van de vakantiehuisjes: voor 2 tot 4 personen of 4 tot 8 personen. De grote huisjes/appartementen zijn overigens alleen te boeken bij een minimumverblijf van twee nachten. U kunt hier fietsen huren, ook electrische fietsen. Zo kun je door de Noordpolder fietsen of misschien naar Warffum om daar Openluchtmuseum het Hoogeland te bezichtigen. Pieterburen ligt niet aan het spoor maar u kunt er wel met de bus komen. Eerst neemt u de trein vanuit de stad Groningen naar Winsum (lijn naar Roodeschool/Eemshaven) en daar stapt u over op buslijn 68 naar Pieterburen. Vanaf de bushalte is slechts ongeveer 150 meter lopen.

Pieterburen is om meerdere redenen interessant voor toeristen. U vindt hier het Zeehondencentrum Pieterburen, de fraaie middeleeuwse Petruskerk, de botanische Domies Toen en een bezoekerscentrum van Waddenkust. Het dorp is het startpunt van het Pieterpad, de meeste bekende Nederlandse meerdaagse wandelroute. Etappe 1 gaat naar Winsum. Daarnaast kun je hier in het verre noorden ook wadlopen, bijvoorbeeld hier bij Wadlopen Pieterburen. Het wadlopen begint bij de dijk hier op het Hogeland, niet heel ver van Pieterburen. Daarvoor moet u wel met de auto naar het startpunt kunnen komen. Als je met het OV reist gaat dat uiteraard niet maar de aanbieder meldt dat u in dat geval kan meerijden met de gids of andere deelnemers. Het is slechts 5 minuten rijden.

Bus: Pieterburen ligt aan buslijn 68. Die bus vertrekt op het trein -en busstation van het dorp Winsum dat op haar beurt aan de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool/Eemshaven gesitueerd is. Winsum is een uitstapje waard (mooiste dorp van Nederland volgens de ANWB in 2020) maar u zou ook de bus naar Leens kunnen pakken. Daar bevindt zich namelijk Landgoed Verhildersum, een landgoed met oa. een borg, museumboerderij, tuin en café-restaurant. De route van Winsum naar Pieterburen is overigens een andere dan van Pieterburen naar Winsum. De eerste gaat via oa. Westernieland en de tweede via het net genoemde Leens. Altijd even goed de dienstregeling checken.

Eten, drinken en boodschappen: In het dorp zou u uit eten kunnen gaan bij Restaurant Waddengenot of de pizzeria daar pal tegenover. Boodschappen doen in een supermark kan niet in Pieterburen. Daarvoor neemt u de bus naar Leens of Winsum waar meerdere opties zijn. In die plaatsen kunt u ook uit eten gaan, zeker in Winsum zijn de nodige opties.


Bekijk hier de locatie van Waddenhoes Gastenverblijven


Wandelroutes vanuit Pieterburen

Hieronder staan enkele voorbeelden van wandelroutes. Het is natuurlijk ook mogelijk om de bus te pakken naar een ander dorp langs buslijn 68 en daar te gaan wandelen. U zou bijvoorbeeld ook etappe 1 van het Pieterpad kunnen wandelen, die eindigt namelijk in Winsum. Neem daar de bus weer terug.

Wandelen icm het openbaar vervoer


Wandelen in Pieterburen groen vlak Wandelen over het Pieterpad in GroningenFietsroutes vanuit Pieterburen

Hieronder staan enkele lange fietsroutes die kunnen worden gestart in Pieterburen. Er zijn echter tal van routes mogelijk, ook veel kortere uiteraard. De wandelroutes hierboven zijn bijvoorbeeld ook (grotendeels) als fietsroute te gebruiken. Het netwerk van fietspaden en rustige wegen is in Noord Groningen zeer uitgebreid waardoor er tal van routes mogelijk zijn.

Fietsen op het Hogeland groen vlak Fietsen in Pieterburen

4. Hotel Spoorzicht - LoppersumDorp - trein - wandelen - fiets huren - spa

Hotel Spoorzicht is een monumentaal hotel met spafaciliteiten in het dorp Loppersum. Zoals de naam al aangeeft ligt het vlakbij het treinstation (250 meter lopen) maar ook op een spreekwoordelijke steenworp afstand van het centrum en de monumentale Petrus en Pauluskerk. U zit hier op het platteland van cultuurlandschap Fivelingo waar akkerland en weidse uitzichten de boventoon voeren met daar tussenin fraaie kleine dorpjes met bijna altijd een middeleeuwse kerk en vaak een wierde. Er is ook de mogelijkheid een fiets te huren, ook electrisch. Rijdt bijvoorbeeld naar het fraaie dorpje Westeremden waar je in het seizoen het Museum van schilder Henk Helmantel kunt bezoeken of stem de route af op één of meerdere van de kleine leuke dorpjes in de omgeving als Eenum, Zeerijp en Leermens. Naast een hotelkamer (minimaal 1 nacht) kunt u er ook een appartement (minimaal 3 nachten) boeken. Kijk hierboven om het hotel te bekijken en te boeken. Bent u geïnteresseerd in een appartement?

Boek hier een Spoorzicht Long Stay Apartment


Trein: Loppersum ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. Zodoende kunt u ook uitstapjes maken naar het middeleeuwse stadje Appingedam met haar Hangende Keukens, het strand van Delfzijl aan de kust en uiteraard de historische stad Groningen.

Eten, drinken en boodschappen: u kunt uiteraard gaan eten in het restaurant van het hotel maar ook in de brasserie bij de kerk. In de omgeving zijn uiteraard meer opties: denk aan het restaurant op Landgoed Ekenstein of verschillende restaurants in het stadje Appingedam.


Bekijk hier de locatie van Hotel Spoorzicht


Wandelroutes vanuit Loppersum

Hieronder staan enkele voorbeelden van wandelroutes. Het is natuurlijk ook mogelijk om de trein te pakken naar een ander dorp langs de spoorlijn Groningen - Delfzijl en daar te gaan wandelen. Sommige van onderstaande routes gaan deels over onverhard terrein, met name de tweede route. De zesde route begint in Loppersum maar eindigt helemaal in Uithuizermeeden, een dorpje in het noorden. Daar stapt u vervolgens op de trein terug: eerst naar Sauwerd (richting Groningen) en daar overstappen op de trein naar Loppersum (richting Delfzijl).

Wandelen icm het openbaar vervoer


Wandelen op Ekenstein Wandelen bij Eenum Wandelen in Lutjerijp Wandelen op Ekenstein Wandelen in Zeerijp Wandelen in 't Zandt


Fietsroutes vanuit Loppersum

Hieronder staan enkele lange fietsroutes die kunnen worden gestart in Loppersum. Er zijn echter tal van routes mogelijk, ook veel kortere uiteraard. De wandelroutes hierboven zijn bijvoorbeeld ook (uitzonderingen daargelaten - het staat er wel bij) als fietsroute te gebruiken. Het netwerk van fietspaden en rustige wegen is in Noord Groningen zeer uitgebreid waardoor er tal van routes mogelijk zijn.

Fietsen in Appingedam groen vlak Fietsen in Godlinze
Terug naar:

→ Vakanties en rondreizen


Ander type vakantie?

→ Wandelvakantie door Noord Groningen - 8 dagen of minder

→ Autorondreis door Noord Groningen - 7 dagen of minder (of meer)

→ Citytrip naar Groningen mét uitstapjes - 6 dagen of minder

→ Rondreis (ov of auto) langs stad, ommeland en eiland - 9 dagen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen