Wandelroute: Appingedam - Loppersum (19 km)

Het middeleeuwse centrum van Appingedam in Groningen Hangende Keukens van Appingedam in Groningen Wierdedorpje Jukwerd vlakbij Appingedam in Groningen Kerkje van Jukwerd vlakbij Appingedam in Groningen Wandelpad van Nijenklooster naar Krewerd, Groningen Huis en fietspad in Krewerd, Groningen Theehuisje het Pronkje in het dorpje Krewerd, Groningen Middeleeuwse Mariakerk in het dorpje Krewerd, Groningen Fietspad van Arwerd naar Leermens in Groningen Fietspad naar Lutjerijp in Groningen Fietspad van Lutjerijp naar 't Zandt in Groningen Mooi huis in het dorpje 't Zandt, Groningen Kerk 't Zandt, Groningen Skyline van dorpje 't Zandt, Groningen Beeldentuin in het dorpje Zeerijp, Groningen Molen en mooie boerderij in het dorpje Zeerijp, Groningen Fietspad van Zeerijp naar Loppersum, Groningen Kerk van Zeerijp in Groningen Hotel Spoorzicht in Loppersum, Groningen

Verslag van de route | vrijdag 24 juli 2020

Akkers en tracktoren in Lutjerijp, Groningen

Dit is een wandelroute van 19 kilometer door de landelijke rust van Fivelingo in noordoost Groningen. Het startpunt is de kleine stad Appingedam (12 duizend inwoners) en het eindpunt het dorp Loppersum. Beide plaatsen hebben een treinstation aan dezelfde spoorlijn dus je kunt eenvoudig en snel terug naar het beginpunt. De route gaat over rustige wegen, leuke fiets/wandelpaden en een stuk onverharde landweg. Onderweg wandel je door een gebied met kleine dorpjes en gehuchten maar ook met verschillende fraaie middeleeuwse kerken. In Appingedam en Loppersum zijn verschillende horecagelegenheden maar onderweg is er maar één. Dat is het Pronkje in Krewerd, een leuk theehuisje met theetuin. Maar let op: die is overdag geopend op vrijdag, zaterdag en zondag.

Startpunt is dus Appingedam, een trekpleister op zich. Het heeft een middeleeuws hart met pittoreske straatjes en smalle bruggetjes over het Damsterdiep waarlangs mooie historische panden te zien zijn. Zeer bekend zijn de Hangende Keukens, zoals de naam al aangeeft zijn dat huizen waar de keuken uit het pand steekt en boven het water hangt. In het stadje zijn nog meer in het oog springende gebouwen, met name de 13e eeuwse Nicolaïkerk met daarvoor het prachtige later gebouwde raadhuis. Je kunt ook een bezoek brengen aan Museum Stad Appingedam en de Groninger Zilverkamer. Volg vanuit het centrum de weg langs het Damsterdiep totdat je bij de Jukwerkderweg bent aangekomen. Die sla je in en volg je in noordelijke richting. Vanaf dit punt gaat de route een tijd lang noordwaarts. Eerst loop je via de rotonde langs de provinciale weg de stad uit en kom je op een rustige weg uit die vanaf nu over het platteland gaat. Eerst kom je bij het kleine wierdedorpje Jukwerd. Je ziet daar ook een wit 19e eeuwse kerkje staan op de wierde. Die is tegenwoordig in gebruik als atelier.

Daarna blijf je de weg volgen totdat je bij het gehucht Nijenklooster komt. Je ziet dan rechts van je een smal fietspad liggen. Dat loopt langs velden naar het dorpje Krewerd. Dat veld is gedurende delen van het voorjaar en zomer ook een broedgebied voor vogels, zo wordt aangegeven op een bord. Het is dus zaak op het pad te blijven en de vogels niet te storen. Het leuke paadje komt uit bij een weg net ten oosten van Krewerd, een heel klein dorpje met toch een bijzondere trekpleister. Hier staat namelijk de middeleeuwse Mariakerk bovenop de wierde en dat is extra bijzonder omdat hier het op één na oudste bespeelbare orgel van Nederland staat. Vier kerken in Groningen behoren tot het 'Grootste Museum van Nederland', een initiatief van Museum Catharijneconvent (niet in de provincie). Het gaat om kerken die uitblinken door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Deze Mariakerk hoort daar ook bij.

Vanuit Krewerd volg je daarna de weg naar het gehucht Arwerd waar een paar boerderijen en huizen staan. Blijf daar rechtdoor lopen, die weg gaat op den duur over in een fietspad. Kort daarna kom je bij een afslag van twee fiets/wandelpaden. Kies voor afslag Leermens. Toen ik er liep waren er werkzaamheden bij het water van de Godlinzermaar maar dat had geen effect op de route. Ik kon gewoon over het houten bruggetje het water oversteken en de route vervolgen. Het smalle pad gaat dan al snel over in een rustige weg langs NAM locatie Leermens. Als je daar rechtdoor loopt kom je uit het bij het kleine wierdedorpje Leermens waar ook nog een mooie kerk te zien is. Deze route gaat ter hoogte van de NAM locatie in noordwaartse richting over vrij egale uitgesleten schelpenpaadjes langs de akkers. Als je bij de weg uitkomt ga je links door het gehucht Lutjerijp dat bestaat uit een paar boerderijen. Op den duur kun je al weer snel van de weg af een smal pad in noordelijke richting kiezen. Daar zie je langs het pad ook het lutje hoeske staan, een klein houten huisje waar twee mensen in kunnen zitten. Aan het einde van het pad ga je linksaf en volgt een traject over een iets drukkere weg. Die weg is breed dus je kunt goed aan de zijkant lopen of anders over de brede grasberm aan de rechterkant.

Neem vervolgens de eerste afslag rechts, dan wandel je naar het dorpje 't Zandt. Onderweg zie je nog enkele leuke huizen en kun je bij binnenkomst het wandelpad kiezen rechts van de akkers. Aan het einde van het pad ga je links en ben je in het dorp aanbeland. Ga bij de weg rechts en je ziet de prachtige middeleeuwse Mariakerk al staan. In deze hoek van Groningen zijn meerdere kerken die Mariakerk heten. Ook deze kerk kun je van binnen bezichtigen. De route gaat over het fietspad vlak vóór de Mariakerk langs. Aan het einde van het fietspad ga je bij de boerderij linksaf en wandel je een flink stuk in zuidelijke richting, daarna westelijk en daarna weer zuidelijk, over de Ternhornseweg en daarna de Molenweg. Je wandelt vanzelf het dorpje Zeerijp binnen. In Zeerijp zul je ook een mooie 19e eeuwse molen zien (de Leeuw), de prachtige Jacobuskerk met haar 'losse' toren en ook een centrale weg door het dorp (Borgweg) met verschillende mooie huizen. Een meter of 50 na de kerk vind je links een mooi fiets/wandelpad richting Loppersum. Kijk aan het eind nog eens over je schouder om de Jacobuskerk boven het landschap te zien uitsteken. Aan het einde van het fietspad ga je rechtsaf en loop je al snel Loppersum binnen. Vlakbij het treinstation kun je nog wat eten en drinken bij Hotel-restaurant Spoorzicht of even verderop bij Brasserie Meer. Vlakbij kun je ook nog even de fraaie middeleeuwse Petrus en Pauluskerk bekijken, gesitueerd bovenop de wierde, in het centrum van Loppersum.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is geheel per fiets af te leggen. De route van Arwerd tot voorbij Lutjerijp bestaat bestond vroeger uit schelpengrind, tegenwoordig beton.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Appingedam - Loppersum (19 kilometer)

Deze wandelroute tussen de kleine middeleeuwse stad Appingedam en het dorp Loppersum telt ongeveer 19 kilometer. De route gaat voornamelijk over rustige wegen en fiets/wandelpaden waarvan sommige trajecten met fijne steentjes/schelpen zijn 'bestraat'. De Veldweg van 't Zandt naar Zeerijp is een onverharde landweg en daar kan/mag je niet rijden in het geval je met de fiets bent. Zie de groene stippellijnen voor de alternatieve route. Eerst de bovenstaande stippellijn in oostelijke richting, dan langs de rode lijn naar beneden en vervolgens de tweede stippellijn in westelijke richting. Zoals je op de kaart kunt zien kan de route ingekort worden door 't Zandt te laten schieten. Dan volg je de onderstaande stippellijn.

Als je met de fiets bent dan moet je uiteraard nog wel terugfietsen naar Appingedam. Dat kan bijvoorbeeld via Wirdum en dan over de Rijksweg (gaat automatisch over in de Alberdaweg) langs Landgoed Ekenstein. Er zijn meerdere mogelijkheden. Op onderstaande kaart kun je het wegennet zien. Let op: de provinciale weg naar Appingedam en Delfzijl heet ook de Rijksweg maar je moet de 'onderste' Rijksweg nemen. Die gaat langs het Damsterdiep en dus langs Landgoed Ekenstein.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Appingedam en Loppersum

Trein: de plaatsen Appingedam en Loppersum zijn prima per trein te bereiken. Ze liggen aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bus: ook rijden er bussen (Qbuzz) naar en van Appingedam:

Lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen