Wandelroute: Delfzijl - Appingedam (9 km)

Treinstation en café in Delfzijl, Groningen Museum en Aquarium in Delfzijl, Groningen Eemshotel in zee bij de dijk van Delfzijl in Groningen Fietspad over de dijk langs de Eems in Delfzijl, Groningen Fietspad over de dijk langs Voolhok in Delfzijl, Groningen De Kerk en toren van Uitwierde in Groningen Paarden in de wei bij Biessum, Groningen Het Damsterdiep vlakbij Appingedam in Groningen Kerk van Solwerd bij Appingedam in Groningen Het middeleeuwse centrum van Appingedam in Groningen Hangende Keukens van Appingedam in Groningen Oud straatje in Appingedam, Groningen Het Raadhuis van Appingedam, Groningen

Verslag van de route | dinsdag 23 juni 2020

Kerk en toren van het beschermde dorpsgezicht van Uitwierde

Dit is een wandelroute van 9 kilometer door het verstedelijkte gebied van Fivelingo in noordoost Groningen. Beginpunt Delfzijl (25 duizend inwoners) en eindpunt Appingedam (12 duizend inwoners) zijn ondanks hun beperkte bevolkingsaantallen geclassificeerd als steden. Qua karakter verschillen ze overigens enorm. Uiteraard kun je de route ook omgekeerd wandelen waarbij je op het eind terug moet per trein naar de plaats waar je bent vertrokken. Beide plaatsen hebben een treinstation en liggen aan dezelfde spoorlijn. Je komt ook langs zeer pittoreske locaties en een dijkpad met weids uitzicht over het water.

Update zomer 2021: een jaar na dit verslag uit 2020 was het nieuwe strandgedeelte van Delfzijl grotendeels klaar. Dat betekent dat je nu op een veel overzichtelijker manier vanuit het centrum naar het strand en de dijk kunt wandelen. De trappen leiden naar een voet -en fietsbrug en die sluit weer aan op de dijk, boulevard en daarachter het strand.


Startpunt is de havenstad Delfzijl, qua inwoneraantal de tweede plaats van de provincie Groningen. Helaas is tijdens de Tweede Wereldoorlog het oude centrum verwoest en is het niet opnieuw in oude staat hersteld. Het huidige centrum is dus van recentere tijden en heeft geen toeristische waarde. Je vindt er wel de nodige winkels. Loop naar de dijk via het MuzeeAquarium, dat is het natuurhistorische -en cultuurhistorische museum van Delfzijl en anderzijds de locatie van een zee-aquarium. Dat kun je nog bezichtigen als je wilt. Pal achter het museum staat de dijk langs de Eems en het aparte Eemshotel. Dat is gebouwd in zee en is via een bruggetje te bereiken. Vanaf hier loop je over de dijk in noordelijke richting over het lange fiets/wandelpad. Het voelt alsof je langs de zee loopt maar het is de brede monding van de Eems, die uiteraard wel direct in contact staat met de Waddenzee.

Op den duur kom je bij een splitsing waarbij je het pad kunt blijven volgen of links kunt afslaan, de dijk af en de natuur van Voolhok in. Voolhok is een kleine ruigte aan de rand van Delfzijl. Volg het pad langs het water, ga op den duur rechts en gelijk weer links. Je ziet dan een klein tunneltje onder de provinciale weg doorlopen. Als je die doorloopt dan eindig je opeens op het platteland. Daar kom je al snel in het pittoreske Uitwierde , een klein dorpje met een beschermd dorpsgezicht dat gedomineerd wordt door de 18e eeuwse kerk maar nog meer door de 13e eeuwse toren die er los naast staat. Zie ook de verticale foto op deze pagina. De fraaie toren kun je ook beklimmen en zodoende van uitzicht richting het Wad genieten. Helaas was de deur dicht toen ik er kwam. Als je deze route loopt dan kun je in Delfzijl al genieten van mooie uitzichten dus een ramp was het niet. Om de kerk en toren te zien moet je bij binnenkomst in Uitwierde het smalle Pastoriepad nemen. Je zult het snel vinden want het is een heel klein plaatsje.

Vanuit Uitwierde gaat de route zuidwaarts en kom je in het eveneens kleine wierdedorpje Biessum. Daar staat geen kerk om te bekijken. Vanuit Biessum blijf je in zuidwestelijke richting lopen totdat je wederom een kleine tunnel onder de provinciale weg kunt nemen en langzaamaan weer terug komt in de wat drukkere wereld. Ga na het tunneltje direct rechtsaf en volg de weg totdat je bij een brede weg met zebrapaden komt. Loop naar de brug over het Damsterdiep maar ga daar vlak voor het trappetje af naar beneden. Rechts van je zie je een boerderij met fraai wit huis dat tegenwoordig dienst doet als uitzendbureau. Je wandelt nu langs het Damsterdiep richting Appingedam. Vlak voordat je de kleine stad binnenwandelt treft je eerst nog de 18e eeuwse Kerk van Solwerd aan je rechterzijde. Aan het begin van het pad naar het kerkje staat de fraaie 16e eeuwse pastorie.

Appingedam is het hoogtepunt van de route. Het heeft een prachtig middeleeuws stadscentrum met enkele smalle schilderachtige straatjes en bruggetjes. Dé visuele trekpleister bestaat uit het zicht op de Hangende Keukens. De drie opeenvolgende witte keukens steken uit de gevel en hangen zodoende boven het water van het Damsterdiep. Je kunt ze overigens niet van binnen bekijken want ze worden bewoond. In het centrum staan vlakbij elkaar vier bruggen over het Damsterdiep. De buitenste twee zijn breed en geschikt voor autoverkeer, de binnenste twee zijn zeer smal (en pittoresk) en slechts geschikt voor voetgangers. Rondom de bruggetjes vind je ook een gezellige winkelstraat en verschillende horecagelegenheden. Als je meer wilt weten over deze middeleeuwse stad, stap dan binnen in het Museum Stad Appingedam. Aan dezelfde straat vind je tevens de Groinger Zilverkamer waar ook de VVV zit. Daar tegenover op het grote plein zie je het prachtige 17e eeuwse raadhuis met daar pal achter tegenaan de 13e eeuwse Nicolaïkerk. Als je uitgekeken bent dan neem je de trein terug naar Delfzijl, een reis van slechts 5 minuten. Het treinstation van Appingedam bevindt zich een eindje ten noorden van het centrum.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is ook helemaal per fiets af te leggen. Echter: het trappetje op de brug over het Damsterdiep (traject tussen Uitwierde en Appingedam) kun je niet nemen. Fiets op de 'Weg naar den Dam' in westelijke richting een klein eindje door (langs de begraafplaats) en sla dan linksaf. Ook dan kom je bij weg langs het Damsterdiep uit.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Delfzijl - Appingedam (9 kilometer)

kaart wandelroute van Delfzijl naar Appingedam in Groningen, Nederland

Deze wandelroute tussen de kleine steden Delfzijl en Appingedam telt ongeveer 9 kilometer. Daar zijn de wandelingen van en/of naar de treinstations niet bij inbegrepen. Reken daar nog eens een kilometer voor. De route gaat over fiets/wandelpaden en in de steden op trottoirs.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Delfzijl en Appingedam

Trein: de steden Appingedam en Delfzijl zijn prima per trein te bereiken. Ze liggen aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bus: ook rijden er bussen (Qbuzz) naar en van Delfzijl en Appingedam:

Lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

Overnachten langs de route

Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


hotel in Noord Groningen
foto

Filmpjes

Filmpje1 is gemaakt op het strand van Delfzijl en filmpje 2 in het oude stadshart van Appingedam. Beide filmpjes zijn gemaakt in de zomer van 2021.


→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2022 — Ontdek Noord Groningen