Wandelroute: Rondje Kerkje Harkema (10 km)

Kerkje Harkema in het Middag-Humsterland, Groningen Theehuisje bij het Kerkje Harkema in het Middag-Humsterland, Groningen Weg van Kerkje Harkema naar Aduard, Groningen Fietspad langs het Van Starkenborghkanaal bij Aduard, Groningen Akkerland en boerderij bij Den Ham in het Middag-Humsterland, Groningen Akkerland en boerderij bij Den Ham in het Middag-Humsterland, Groningen Borg Piloersma (Hamsterborg) vlakbij buiten het dorpje Den Ham, Groningen De kerk van Den Ham in Groningen Velden met koeien en uitzicht op de stad Groningen Het gehucht Fransum in Groningen Kerk van Fransum in Groningen

Verslag van de route | zondag 26 juli 2020

Bruggetje, theehuisje en Kerkje Harkema in Groningen

Dit is een wandelroute van 10 kilometer in Middag-Humsterland, één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland en Europa. Het gebied ligt net ten noordwesten van de stad Groningen. Het startpunt is het Kerkje Harkema, een toeristische trekpleister vlakbij Den Ham en Aduard. Het is bijzonder omdat het kerkje pas in de late 20e eeuw gebouwd is. De creator (Albert Harkema) heeft er samen met andere vrijwilligers ook een theehuisje en miniatuur kop-hals-romp boerderij bijgebouwd, en een miniatuurgracht gegraven. In het theehuisje zit dus een theeschenkerij met terras waar je voor of na de wandeling mooi kunt gaan zitten. De theeschenkerij is geopend van woensdag t/m zondag maar niet op dagen met slecht of regenachtig weer. Kies een mooie dag uit dus.

De route: loop het terrein af en ga rechtdoor, die weg buigt dan vervolgens naar rechts. Deze rustige weg leidt naar een drukkere weg bij het water. Die weg hoef je echter niet te betreden want er ligt een breed fietspad naast. Al snel moet je de weg oversteken om het fietspad langs het brede Van Starkenborghkanaal te kunnen blijven volgen. Dat is ter hoogte van de plek waar vroeger de brug naar het dorp Aduard stond. Die is vrij recent afgebroken want er is iets verder oostwaarts een nieuwe, grotere brug gebouwd. In dat dorp staat overigens het Kloostermuseum St Bernardushof en ook vind je er een restaurant met een michelinster (Herberg Onder de Linden). Aduard ligt aan de zuidkant van het kanaal, onze route loopt langs de zuidoever. Dat is een pad dat via een flauwe bocht aan één stuk door rechtdoor gaat. Rechts is er tussen de bomen door uitzicht op landerijen. Aan het einde van het fietspad ga je direct rechtsaf een rustige weg in. Onderweg heb je rechts uitzicht op akkerland met daarachter het dorpje Den Ham en links grasland met daarachter het dorp Noordhorn.

Blijf gewoon de weg volgen zonder een afslag te nemen, totdat je bij wegwijzers komt waarop ook de Piloersmaborg staat. Dat pad sla je rechts in. Borg Piloersma wordt ook wel de Hamsterborg genoemd en is de enige nog overgebleven boerderijborg in Nederland. Het doet tevens dienst als restaurant, b&b, vergader -en trouwlocatie. Het pad loopt vlak langs het historische pand maar het zit helaas wat verscholen tussen de bomen waardoor een goed zicht erop niet mogelijk is. Om een grondiger kijkje te kunnen nemen moet je gast zijn. Als je de door bomen geflankeerde laan naar de boerderijborg uitwandelt dan kom je in het dorpje Den Ham uit. Dat zou je nog even kunnen inlopen om de begin 18e eeuwse kerk aldaar te kunnen bekijken. Naast de ijsbaan ligt een weg en fietspad dat leidt naar het gebouw.

Terug naar de route: vanuit Borg Piloersma loop je door de laan, steek je de weg over en wandel je rechtdoor de Fransumerweg in, een rustige weg die je naar het miniscule dorpje Fransum voert. In de verte zie je boven de velden met koeien uit ook een deel van de skyline van de stad Groningen verschijnen. Heel ver van de grote stad zit je hier immers niet. Vlak vóór dat plaatsje ga je echter rechtsaf richting Aduard. Daar staan duidelijke wegwijzers. Je zou nog wel even Fransum kunnen inlopen. Het is een oud wierdedorpje met in feite één huis, één boerderij maar wel een eigen kerk. Als je bijna weer terug bent bij het Kerkje Harkema en achteruit kijkt, dan zie je het kerkje ook duidelijk boven het gehucht uitsteken.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is helemaal per fiets af te leggen.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Rondje Kerkje Harkema (10 kilometer)

kaart wandelroute van en naar het Kerkje Harkema in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van en naar het Kerkje Harkema (Groningen) via de dorpjes Den Ham en Fransum, en telt ongeveer 10 kilometer. De route gaat voornamelijk over fietspaden en ook over rustige wegen. Het Kerkje Harkema heeft een thuihuisje waar je voor of na de wandeling kunt eten en drinken. Het dorp Aduard ligt ook behoorlijk dicht bij de route.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer reizen

Bus: er rijden geen bussen (Qbuzz) naar het Kerkje Harkema maar wel naar het dorp Den Ham dat aan de wandelroute ligt. Die lijn komt ook door Aduard dat relatief dichtbij de route aan het Van Starkenborghkanaal is gesitueerd. Die bus rijdt vanuit de stad Groningen. Meestal zijn dat kleinere busjes, in de zomervakantie (althans in 2020) rijden er grotere bussen.

Lijn 35: Groningen - Oldehove via Den Ham en Aduard. Rijdt één keer per uur, niet op zondag.


Bekijk dienstregelingen: QBuzz

→ Terug naar wandelroutes


→ Terug naar Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen