Wandelroute: Rondje Onderdendam (7,5 km)

Huizen langs het Boterdiep in Onderdendam, Groningen Onderdendamsterbos in Onderdendam gedurende de winter, Groningen Bruggetje over de Warffumermaar naar molen de Zilvermeeuw in Onderdendam en Menkeweer, Groningen Poldermolen de Zilvermeeuw en wandelpad in Menkeweer, Groningen Onverhard wandelpad in Menkeweer bij Onderdendam in Groningen Kantonterecht en Winsumerdiep in Onderdendam gedurende de winter, Groningen Schaatsers op het Winsumerdiep in Onderdendam, Groningen Wandelpad tussen Onderwierum en Onderdendam, Groningen Boerderij en wandelpad in Onderwierum, Groningen Boerderij en kerkhof in Onderwierum, Groningen Weg van Onderwierum naar Onderdendam, Groningen Houten bruggetje in Onderdendam, Groningen Boterdiep in Onderdendam, Groningen

Verslag van de route | zondag 14 februari 2021

Hoogholtje bij Onderdendam en Menkeweer naar molen de Zilvermeeuw

Dit is een wandelroute van ongeveer 7,5 kilometer in en rondom het mooie dorpje Onderdendam in de Centrale Woldstreek van Groningen. Het hart van Onderdendam is een beschermd dorpsgezicht en is gesitueerd aan verschillende waterwegen waaronder het Winsumerdiep, het Boterdiep en de Warffumermaar. Dat zorgt ook voor de nodige bruggen en bruggetjes om over te steken. Ik liep deze route op een mooie winterdag in februari, de laatste dag dat er nog goed natuurijs lag waarop men kon schaatsen. Het traject gaat voor een deel over onverharde wandelpaden, namelijk graspaden. Deze wandeling is dus aan te raden als de ondergrond bevroren of niet al te nat is.

Start: steek de grotere brug over het Winsumerdiep over in noordelijke richting. Zie rechts van je bij de brug het fraaie voormalige kantongerecht. Ga direct links het Molenpad en daaropvolgend rechts de Rodeweg in. Steek de weg over en volg het wandelpad door het Onderdendamsterbos. Uiteindelijk kom je bij de Warffumerweg uit en daar ga je rechts. Al snel kom je langs de historische begraafplaats van Menkeweer. Menkeweer is de naam van een gehucht waar vroeger ook nog een kerk stond. Nu niet meer. Direct links zie je een vrij nieuw en fraai houten bruggetje over de Warffumermaar staan. Dat bruggetje verbindt de weg met het onverharde wandelpad naar poldermolen de Zilvermeeuw. Dat is een graspad en dat traject loopt naar en langs de molen tot aan de Vennenweg. Dat pad wordt opengesteld door de plaatselijke boer. Vervolgens volgt het minst aantrekkelijke deel van de route, namelijk langs de Vennenweg naar de Winsumerweg en dan over het fietspad terug naar Onderdendam.

De eerste lus van de wandelroute is nu achter de rug. In feite bestaat deze route dus uit twee lussen die ook afzonderlijk van elkaar kunnen worden gelopen. Het tweede deel gaat zuidwaarts naar Onderwierum, de naam van een voormalig dorp, nu meer te betitelen als een gehucht. Zoals de naam al aangeeft bevindt het zich (deels) op een wierde. Daarop ligt een kerkhof maar er stond tot in de eerste helft van de 19e eeuw ook nog een kerk. Om er te komen wandel je westwaarts over de Uiterdijk, de weg langs het Winsumerdiep waar tijdens mijn wandeling mensen aan het schaatsen waren. Aan het eind ga je links en steek je de weg over. Je loopt nu noordwaarts richting de boerderij en landgoed Ouden Bosch die je - nu er geen blad aan de bomen zit - door de bomen kunt zien. Sla vóór de boerderij rechts af en wandel over het fiets/wandelpad om het landgoed heen. Je komt dan uit bij de afslag Onderwierum. Dat is een graspad. Eenmaal in het gehucht aangekomen ga je linksaf langs de huizen en boerderijen en ga je via het miniscule bruggetje de wierde op.

Loop langs de wierde Onderwierum weer uit. Je komt dan op een lange boerenweg terecht die je naar de Stadsweg leidt. Ga daar linksaf en wandel Onderdendam weer binnen. Kies de eerste weg rechts en je komt uiteindelijk bij het water uit, nu is dat het Boterdiep. Rechts van je zie je een mooie houten brug. Ga die over en kijk zeker even links voor een mooi uitzicht op het dorp waaronder de korenmolen Hunsingo. Daar zit tegenwoordig een restaurant en op de zolder kun je overnachten. Kijk daarvoor op het laatste tabblad. Steek dus de brug over en ga gelijk links over de Grote Haver. Hier vlakbij staat overigens ook Boerderij de Haver, een monumentale eind 19e eeuwse Oldambtster boerderij die is gekocht door de organisatie het Groninger Landschap en wordt gerestaureerd. Als u dit leest kan de renovatie al voltooid zijn. Aan het einde van het pad gaat u automatisch met de bocht mee naar links en komt u uit bij de brug voor het zojuist genoemde molenrestaurant Hunsingo dat de scheiding vormt van het Winsumerdiep met het Boterdiep. In Onderdendam kunt u overigens ook nog twee kerken zien. U zult ze beiden zien tijdens deze wandelroute.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is niet per fiets af te leggen vanwege de onverharde trajecten naar en voorbij molen de Zilvermeeuw en naar Onderwierum.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Onderdendam - Onderdendam (7,5 kilometer)

kaart wandelroute van Onderdendam naar Onderdendam in Groningen, Nederland

Deze wandelroute bestaat in feite uit twee routes omdat je halverwege weer door Onderdendam loopt. De eerste lus gaat via het gehucht Menkeweer en de Vennenweg, de tweede via het gehucht Onderwierum ten zuiden van het dorp. Het traject langs molen de Zilvermeeuw in Menkeweer is een onverhard pad en dat geldt ook voor een deel van de wandeling naar Onderwierum. Beiden paden bestaan uit gras.

Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Onderdendam

Bus: U kunt met de bus (Qbuzz) naar Onderdendam reizen, bijvoorbeeld vanuit de stad Groningen.

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.


Bekijk dienstregelingen: QBuzz

→ Terug naar wandelroutes


→ Terug naar het Centrale Woldgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen