Op vakantie in het dorp Anjum (Friesland)

Michaëlkerk in het dorpje Anjum vlakbij het Lauwersmeer in Friesland B&B in de provincie Groningen Mooi straatje in Anjum vlakbij het Lauwersmeer in Friesland Mooi huis en hotel in Anjum vlakbij het Lauwersmeer in Friesland Molen en museum de Eendragt in Anjum, Friesland De natuur van het Nationaal Park Lauwersmeer in Friesland Het dorpje Oostmahorn aan het Lauwersmeer in Friesland Dorp Lauwersoog in Groningen Activiteitencentrum Lauwersnest in het Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Uitkijktoren en fietspad in de Marnewaard, Lauwersmeergebied Het buurtschap Dokkumer Nieuwe Zijlen in het Lauwersmeergebied, Friesland De haven van Zoutkamp in Groningen

Anjum in het LauwersmeergebiedKerk van Anjum in Friesland

Anjum is een mooi plaatsje in het noordoosten van Friesland en ligt slechts een kilometer of drie ten westen van het Lauwersmeer. Het dorp telt ongeveer 1100 inwoners en heeft enkele prachtige historische gebouwen. Op de terp staat de fraaie van oorsprong 12e eeuwse Michaëlkerk. Dit is Friesland dus vandaar de benaming 'terp'. In Groningen word zo'n verhoging in het landschap 'wierde' genoemd. Rondom de kerk vindt u een paar pittoreske straatjes en een wandelpad. In Anjum staat ook een mooie 19e eeuwse molen. Dat is de Eendragt dat tevens dienst doet als molenmuseum en VVV kantoor. Horeca is hier ook aanwezig. Zo kunt u eten en drinken bij restaurant Toxopeus en ook bij Iterij by de Mûne. Boodschappen doen kan ook want er staat een supermarkt in Anjum, evenals een slager.

Slechts enkele kilometers ten westen van hier ligt het kleine dorpje Oostmahorn waar u het strand kunt opzoeken of een bootje kunt huren om te varen over het Lauwersmeer waar het aan ligt. Dat betekent dus ook dat de natuur van Nationaal Park Lauwersmeer vlakbij Anjum te vinden is waar u niet alleen kunt varen maar ook fietsen en wandelen. Het park bevindt zich overigens niet alleen in Friesland, de andere, oostelijke helft is te vinden in de provincie Groningen. Ga net de grens met Groningen over en u kunt u in de haven van Lauwersoog middels een relatief korte overtocht naar het eiland Schiermonnikoog reizen. De auto parkeert u in de haven want die kan niet mee het eiland op.

Uitstapjes met de bus

Anjum bevind zich aan twee buslijnen waardoor een uitstapje met het openbaar vervoer tot de mogelijkheden behoort. Zo kunt u per bus naar het mooie stadje Dokkum en ook naar de Friese hoofdstad Leeuwarden. Oostmahorn in Friesland en Lauwersoog in Groningen zijn dorpjes die gesitueerd zijn aan het Lauwersmeer en ook die zijn per bus te bereiken. U kunt dus van Anjum ook per bus naar de veerhaven van Lauwersoog waar de boot naar Schiermonnikoog vertrekt.


Interactieve kaart van Anjum en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in de regio *

Vakantiebestemming Oostmahorn in Friesland Vakantiebestemming Lauwersoog in Groningen Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Kloosterburen in Groningen Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen* = deze website gaat over (Noord) Groningen dus de bestemmingen liggen muv Oostmahorn in die provincie.

Wandelroutes in deze streek

In de omgeving van Anjum kan uiteraard ook gewandeld worden. Hieronder vindt u verschillende wandelingen vanuit een bepaalde locatie/gebied binnen of net buiten het Nationaal Park Lauwersmeer. De Kollumerwaard is een natuurgebied in het zuidelijke deel van het nationale park, binnen de provincie Friesland. Vlakbij Lauwersoog in Groningen ligt de Ballastplaat, een bosrijk stuk land. Vanuit het Activiteitencentrum Lauwersnest zijn er daar verschillende routes te volgen. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

De routes

Wandelen in de Kollumerwaard in Nationaal Park Lauwersmeer groen vlak Wandelen op de Ballastplaat in Nationaal Park LauwersmeerFietsroutes in deze streek

Er zijn verschillende fietspaden in en rondom het Nationaal Park Lauwersmeer. De eerste route is een flink ronde rondom het Lauwersmeer waarbij u dus ook een stuk door Friesland zult fietsen, inclusief Anjum. Het ene moment rijdt u door het nationale park, het andere langs de grenzen er van. De tweede route bestaat uit een traject over de Ballastplaat binnen het nationale park en uit paden door de natuur van de Marnewaard. Vanuit Anjum is het wel 8,5 kilometer fietsen voordat u bij het dichtstbijzijnde punt van de route (Lauwersoog) bent aanbeland. Zodoende duurt die route in totaal 36 kilometer.

Fietsen door Nationaal Park Lauwersmeer groen vlak Fietsen door de Marnewaard in het Lauwersmeergebied

Met het openbaar vervoer

Bus: er rijden bussen van Arriva naar en van Anjum:

Lijn 52: Dokkum - Oostmahorn via oa. Wetzens, Oosternijkerk, Morra en Anjum. Rijdt 's middag elk uur, 's ochtends minder vaak. Rijdt niet in het weekend en minder frequent tijdens de vakanties.

Lijn 155: Leeuwarden - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via oa. Feanwâlden, Dokkum, Morra en Anjum. Rijdt overdag elk uur, ook in het weekend. Op één tijdstip rijdt de bus niet verder dan Dokkum. Bekijk de dienstregeling.


Bekijk dienstregelingen: ArrivaAfstanden vanaf Anjum gerekend (een selectie *)

* = deze website gaat over Noord Groningen dus de locaties zijn gesitueerd in de provincie Groningen, met uitzondering van Oostmahorn, Dokkum en Leeuwarden. Die plaatsen liggen net als Anjum in Friesland.


Zuidwest:

Het stadje Dokkum = 11 km
De stad Leeuwarden = 36 km


Noordoost/oost:

Het dorpje Oostmahorn = 3 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 8 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 33 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 40 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 46 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 49 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 65 km

Zuidoost:

Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 19 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 21 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 25 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 31 km
Het dorp Winsum = 36 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 44 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 51 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 60 km
Het dorpje Niehove = 24 km
Het dorpje Garnwerd = 39 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 34 km
Het gehucht Oostum = 42 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 34 km
De stad Groningen = 43 km

Accommodaties boeken via deze website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com. Op boekingen die u daar vervolgens doet verdient Ontdek Noord Groningen commissie. Niet onbelangrijk: u betaalt niet meer dan anders. U kunt uw waardering dus laten blijken door hier te boeken maar bovenal kunt u hier een fijne overnachtingslocatie vinden. Daar gaat het immers om. Ik hoop dat de website u inspiratie verschaft en hulp biedt voor uw aanstaande reis. Heel hartelijk dank voor het boeken.


Kamer boeken in Groningen

Waarom hier via Ontdek Noord Groningen boeken?

Booking.com is al vele jaren lang een zeer bekende website waar u veilig kunt boeken.

Het aanbod is enorm groot.

U kunt accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

Hier via Ontdek Noord Groningen is niet duurder dan anders.Ik wenns u alvast heel plezier in Noord Groningen!

Terug naar:

→ Nationaal Park Lauwersmeer


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen