Het landschap van Noord Groningen

Akkerland en boerderij bij Den Ham in het Middag-Humsterland, Groningen Boerderij en akkers tussen Nijenklooster en Eenrum in Groningen Het jaagpad langs het Hunsingokanaal tussen Ulrum en Leens, Groningen Notoarestoen in Groningen, arboretum van Eenrum Wandelpad door de weilanden, zicht op Plaats Melkema in Huizinge, Groningen Noordkaap aan de kust van Groningen Uitkijktoren in de Marnewaard, Groningen Schansweg van Eenum naar Leermens, Groningen Weg van Groot Wetsinge naar de Raken in het Reitdiepgebied, Groningen Bloemrijke akkerranden bij Zuurdijk in Noord Groningen

Landelijke pracht en natuur

Hieronder komen een aantal thema's aan bod die te maken hebben met het landschap van Noord Groningen. Zeer karakteristiek zijn de eerste twee thema's, namelijk de vele wierden die het noorden rijk is en ook de honderden kilometers aan maren en andere waterlopen die hier te vinden zijn. Ook kunt u lezen over natuurgebieden, tuinen die u kunt bezichtigen (soms in combinatie met een historische borg) en punten in het landschap waar u van het uitzicht kunt genieten. Dijken zijn uiteraard ook van belang, zeker in combinatie met de aanleg van polders. Ook kunt u uitgebreide informatie vinden over de verschillende cultuurlandschappen waar Noord Groningen uit is opgebouwd zoals bijvoorbeeld het Hogeland en Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Uiteraard is er ook aandacht voor Nationaal Park Lauwersmeer: het nationale park in het noordwesten van de provincie, tevens natuurgebied.

Hieronder staan ook pagina's over locaties in het landschap waar je leuke wegen of paden kunt volgen: onverharde paden door weilanden of langs akkers en ook landelijke plekken waar je verschillende kanten uit kunt om het omliggende landschap te verkennen. Onderaan vindt u nog een pagina waarop u kunt zien hoe het Noord Groninger landschap er gedurende de verschillende seizoenen uitziet: de lente, de zomer, de herfst en de winter. Lees daar bijvoorbeeld ook over welke gewassen hier op de akkers worden verbouwd. De uitgestrekte akkers van Noord Groningen zijn een aanblik ook meer dan waard.


Kijk hier verder

Wierden en wierdedorpen in Noord Groningen
Boterdiep in Noord Groningen


Een cultuurlandschap in Groningen
Natuur en weg in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen en Friesland


Tuin in Noord Groningen
Natuur in Noord Groningen


Mooie wandelpaden, fietspaden en weggetjes in Noord Groningen
Bruggetje en wandelpad door het weiland in Noord Groningen


Uitzichtpunten in Noord Groningen
Oude Zeedijk in Noord Groningen


De seizoenen van Noord Groningen
foto
Ook interessant:

→ Historische gebouwen en monumenten in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen