Fietsen in Noord Groningen

Fietsen op het platteland van Noord Groningen Fietsen in winters Noord Groningen Fietsen op een weg op het Hogeland, Groningen Fietsen op een weg in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen en Friesland Fietsen over een fietspad in De Marne, Groningen Fietsen op een weg in Middag-Humsterland, Groningen Fietsen door het Reitdiepgebied in Groningen Fietsen op een fietspad in het Centrale Woldgebied van Groningen Fietsen in Fivelingo, Groningen Kaart met landschappen van Noord Groningen

Bekijk de fietsroutes in Noord Groningen

Hieronder zit u mooie fietsroutes in Noord Groningen, dat betekent van het lauwersmeergebied in het noordwesten tot Fivelingo in het oosten, en van de kust van het Hogeland tot aan de stad Groningen. Fiets langs de uitgestrekte akkers, middeleeuwse kerken en dijken op het Hogeland, in de Marne en Fivelingo, rijdt langs velden met grazend vee in het Centrale Woldgebied en het eeuwenoude met wierden bedekte Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Volg paden en wegen langs het water in Nationaal Park Lauwersmeer maar ook in het Reitdiepgebied ten noorden van de stad Groningen. Naast de landschappen, kerken en beschermde dorpsgezichten zijn er vaak langs de routes ook bezoekersattracties in de vorm van musea, borgen en tuinen. Hieronder ziet u ze stuk voor stuk langskomen.

Onderaan de pagina staan de fietstochten op een interactieve kaart. Er zijn overigens tal van variaties te maken op die routes want het wegennet en stelsel van fietspaden in dit deel van Nederland is enorm uitgebreid. Volg de routes tot in de puntjes, gebruik ze ter inspiratie om het landschap beter te leren kennen of combineer routes. Het hangt er ook maar net vanaf waar u verblijft. Let op: de wandelroutes op deze website zijn ook te gebruiken als korte fietsroutes, variërend van 7 tot 28 kilometer in lengte. Soms is een bepaald traject onverhard en wordt er een alternatief geboden voor mensen die op de fiets zijn. Kijk hier verder:

Wandelroutes (en korte fietsroutes) in Noord Groningen


De routes (cijfer rechtsboven = het aantal km)

Fietsen door Nationaal Park Lauwersmeer Fietsen door de Marnewaard in het Lauwersmeergebied Fietsen in Ulrum Fietsen in Pieterburen Fietsen op het Hogeland Fietsen bij de Noordkaap Fietsen langs boerderijen op het Hogeland Fietsen langs boerderijen in het Reitdiepgebied en het Centrale Woldgebied Fietsen in Middelstum Fietsen in Oosteinde Fietsen in Godlinze Fietsen in Appingedam Fietsen in het Centrale Woldgebied Fietsen in het Reitdiepgebied bij Groningen Fietsen in het Middag-Humsterland en het Westerkwartier groen vlak Fietsen in het Middag-Humsterland groen vlak


De fietsroutes op kaart
In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart met routes

Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied

Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied is een rivierengebied met dijken, wierdendorpen, middeleeuwse kerken, akkerland en velden met grazend vee. Het ligt ten noordwesten van de stad Groningen. Het Reitdiep is de naam van een rivier die deels door dit gebied vloeit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de plaatsjes Garnwerd, Aduarderzijl en Schaphalsterzijl. Middag-Humsterland is één van de 20 Nationale Landschappen van Nederland en is voorgedragen om onderdeel uit te maken van het UNESCO werelderfgoed. Middag en Humsterland zijn de namen van eilanden. In de middeleeuwen lag dit gebied (voor de droogleggingen) onder water en woonde men op de wierden. Het dorp Winsum is de grootste kern. Verder vind je er fraaie dorpjes als Garnwerd, Ezinge, Niehove, Aduard en Saaksum. Aduard en Hoogkerk in het zuiden liggen vlakbij de stad Groningen.

De routes

Fietsen in het Middag-Humsterland Fietsen in het Reitdiepgebied bij Groningen Fietsen in het Middag-Humsterland en het Westerkwartier groen vlak Fietsen langs boerderijen in het Reitdiepgebied en het Centrale Woldgebied groen vlak

Het Hogeland

Het Hogeland is het cultuurlandschap in het noorden en noordoosten van de provincie Groningen. Tegenwoordig is er ook een gemeente die Hogeland heet en dat valt in grote mate samen met het landschap maar niet helemaal. Het gebied omvat een groot deel van het Groninger kustgebied met haar tientallen kilometers lange dijken en uitgestrekte polders waar akkerbouw bedreven wordt. Deze regio wordt verder gekarakteriseerd door mooie hereboerderijen, statige villa's (met name Usquert), weidse uitzichten en ook wierdendorpen, met name in het zuidelijke deel van het Hogeland. Denk aan mooie dorpjes als Middelstum en Eenrum. Het dorp Uithuizen is de grootste kern. De route door het Centrale Woldgebied komt slechts voor een klein deel door het Hogeland (Middelstum).

De routes

Fietsen bij de Noordkaap Fietsen langs boerderijen op het Hogeland Fietsen in Oosteinde Fietsen op het Hogeland Fietsen in Middelstum Fietsen in Pieterburen

Centrale Woldgebied

Het Centrale Woldgebied is een compacte streek pal ten noordoosten van de stad Groningen. Dit was vroeger een veenontginningsgebied en dat betekent dat je hier een streekdorpenlandschap aantreft met kanaal- en straatdorpen. Op de kleigronden die na de afgravingen zijn overgebleven wordt met name veeteelt bedreven. In het land zul je fraaie boerderijen kunnen zien met grazend vee in de velden. Het kanaaldorp Onderdendam is een zeer fraai plaatsje, evenals het kleine pittoreske Westerdijkshorn. Voorbeelden van andere plaatsen zijn Zuidwolde, Thesinge, St Annen, Ten Boer en Bedum. Bedum is de grootste kern in het Centrale Woldgebied en biedt de nodige horeca en winkels.

De routes

Fietsen in Noorddijk Fietsen langs boerderijen in het Reitdiepgebied en het Centrale Woldgebied Fietsen in het Reitdiepgebied bij Groningen

Fivelingo

Fivelingo is zoals de meeste streken in Noord Groningen gesitueerd op oude kleigronden waar veel akkerbouw bedreven wordt. Ook hier tref je weer wierdenlandschappen met beschermde dorpsgezichten en oude kerken aan. Mooie grote boerderijen en dijkdorpen zijn er ook. Aan de Eems (dat uitmondt in de Waddenzee) ligt het geïndustrialiseerde kuststadje Delfzijl. Aan de andere kant van de rivier ligt Duitsland. Delfzijl is de grootste plaats in deze streek, gevolgd door het nabijgelegen middeleeuwse stadje Appingedam. Voorbeelden van kleinere mooie plaatsen zijn Westeremden, Stedum, Loppersum en Wirdum. De route door het Centrale Woldgebied komt slechts voor een klein deel door Fivelingo (Lellens en Stedum).

De routes

Fietsen in Godlinze Fietsen in Oosteinde Fietsen in Middelstum Fietsen in Appingedam groen vlak Fietsen in het Centrale Woldgebied

De Marne

De Marne is een streek in het uiterste noordwesten van de provincie Groningen. Net als op het Hogeland vind je hier een mix van een kustgebied met een wierdelandschap. Ook hier kun je weer fietsen en wandelen over de paden langs en op de zeedijk. De kustregionen zonder dijk bestaan deels uit een zoutwater-getijdenlandschap met kwelders. Landinwaarts liggen de dijkdorpen en wierdedorpen. Het Reitdiep stroomt ook door dit gebied en mondt bij het vissersdorp Zoutkamp in zee uit. Dit dorp ligt tevens vlakbij Nationaal Park Lauwersmeer. De Marne telt alleen maar kleinere dorpen, zoals bijvoorbeeld Warfhuizen, Wehe-den Hoorn, Leens, Kloosterburen, Houwerzijl en het net genoemde Zoutkamp.

De routes

Fietsen in Ulrum groen vlak Fietsen in Pieterburen

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeergebied is het nationale park van Groningen. Het ligt overigens op de grens met Friesland dus het bevindt zich ook voor een deel in die provincie. Het Lauwersmeer was vroeger een zee maar werd afgesloten. Niet heel lang geleden heeft men dit gebied tot nationaal park verklaard. In en langs de mooie natuur in dit gebied kun je wandelen en fietsen. De eerste onderstaande route begint in het Groningse Zoutkamp maar kan oa. ook worden gestart in Lauwersoog en de friese plaatsjes Anjum, Oostmahorn en Dokummer Nieuw Zijlen. Het friese Engwierum ligt ook dichtbij de route. De tweede is een kortere route door het Ballastplaatbos binnen en de Marnewaard buiten het nationale park.

De routes

Fietsen door Nationaal Park Lauwersmeer groen vlak Fietsen door de Marnewaard in het Lauwersmeergebied

De stad Groningen

Groningen is de grote stad in de provincie en tevens de grootste plaats in Noord Nederland. Het heeft een fraai centrum met ook twee vrij omvangrijke parken net buiten de buitenstad maar als u nog iets verder wilt fietsten dan kunt u paden volgen door mooie natuurlijke cultuurlandschappen zoals het eeuwen oude Reitdiepgebied, de nieuwe natuur van de Onlanden in het Drentse Noordenveld en Kardinge in het Centrale Woldgebied. Onderstaande route komt door die gebieden en ook door de stad Groningen.

De route

groen vlak Fietsen in het Reitdiepgebied bij Groningen groen vlak
© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen