Fietsroute: Rondje De Marne (36km)

Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen De Borg op Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen De kerken van Kloosterburen in De Marne, Groningen Sint-Willibrorduskerk en de Cloostertuin in De Marne, Groningen Restaurant in het dorp Kloosterburen, Groningen Kerk van Hornhuizen in Groningen Boerderij in Hornhuizen, Groningen De dijk van de Westpolder in Groningen Fietsers in de Westpolder van Groningen De Middeleeuwse kerk van Vierhuizen in Groningen Herberg het Lachende Paard in Vierhuizen, Groningen Hunsingokanaal in Ulrum, Groningen Boerderij in het dorpje Niekerk (Ulrum), Groningen Haven van Zoutkamp in Groningen Zoutkamperril in Zoutkamp, Groningen Fietspad over dijk tussen Houwerzijl en Zoutkamp in Groningen De Theefabriek in Houwerzijl, Groningen Skyline, kerk en molen van Zuurdijk in Groningen Gehucht Het Stort aan het Hunsingokanaal in Groningen Skyline en kerk van Leens in Groningen

De fietstocht Leens - Leens | zaterdag 20 juni 2020

De Theeschenkerij, Theemuseum en Theewinkel in het dorpje Houwerzijl in Groningen

Dit is een fietsroute van 36 kilometer door de Marne, een streek in het noordwesten van Groningen. Het startpunt is het dorp Leens waar een prachtige historische trekpleister gesitueerd is, namelijk Landgoed Verhildersum. Daar begint de fietstocht dan ook. Je kunt de borg, de museumboerderij en de tuinen dus vóór of ná de rit bezichtigen als je wilt. Daar vind je uiteraard ook een café om wat te eten en te drinken. Het fietspad loopt overigens vlak voor de ingang van de borg langs. Het spreekt voor zich dat je de tocht op elke plek langs de route kunt beginnen zoals bijvoorbeeld in Kloosterburen, Molenrij, Hornhuizen, Vierhuizen, Ulrum, Niekerk, Zoutkamp en Houwerzijl. Volg vanuit de borg het pad in westelijke richting, ga rechtsaf (bij de parkeerplaatsen) en kies dan de eerste de beste afslag het dorp uit. Je steekt de provinciale weg over en fietst over een rustige weg en daarna fietspad naar Kloosterburen. Dat dorp zie je de gehele tijd voor je waarbij vooral de twee kerken in het vizier zijn. Bij binnenkomst ga je met de weg mee rechtsaf en vervolgens links het fietspad op. Je komt dan uit bij de fraaie Kloostertuin, pal achter de Sint-Willibrorduskerk. Die tuin bevindt zich op het voormalige terrein van het Norbertijner klooster SintJan en is vrij toegankelijk.

Pal aan de rand van Kloosterburen ligt overigens Molenrij, een heel klein dorpje, met herberg en slechts enkele straatjes. Het ligt ook aan het noordelijke uiteinde van de Molenrijgstermaar, een smal kanaal. In Kloosterburen vind je overigens ook een café-restaurant en naast de al genoemde katholieke kerk ook de hervormde Nicolaaskerk. Vanuit het dorp fiets je al snel het kleine Kruisweg binnen (ligt op een kruispunt van vier wegen) en daarna het dorpje Hornhuizen waar een 19e eeuwse kerk staat met een opvallend gele klokkentoren. Dat is een zogenaamd landmerk van Groningen, dus van oudsher een oriëntatiepunt voor reizigers ter land en ter zee. Je kunt de toren in en van het uitzicht genieten als je wilt. Als je het dorp uitfietst in westwaartse richting dan kom je uiteindelijk bij een splitsing waarbij je rechts de weg door de binnendijk naar de Westpolder kunt nemen. Mocht het hard waaien of je wilt om een andere reden de route verkorten, dan kun je ook linksaf slaan. Die weg leidt naar Ulrum.

In de Westpolder geniet je van weidse uitzichten over de omliggende akkers, ook velden met koeien en de volgende dijkring in de verte. Het is rechtdoor, één keer naar links en dan weer een heel stuk rechtdoor. Onderweg passeer je ook enkele mooie boerderijen. Aan het einde van de weg kun je gelijk naar links of een meter of 20 verderop. Je kiest voor de tweede links. Die weg leidt je namelijk naar het mooie dorpje Vierhuizen dat bij een dijk ligt. Onderweg steek je nog de provinciale weg naar Lauwersoog over. Links zie je de 19e eeuwse molen De Onderneming en rechts de fraaie 12e eeuwse kerk. Het grootste deel van het plaatsje bevindt zich aan de hoofdstraat dus je bent het vrij snel weer uit. Je belandt vervolgens bij de provinciale weg naar Zoutkamp en die steek je over om in het dorpje Ulrum uit te komen. Daar vind je een 13e eeuwse kerk en ook Museum Eenhoorn dat werken tentoonstelt van de schilder Johfra. Het museum is gevestigd in het voormalige stationsgebouw. De spoorlijn door dit deel van de provincie bestaat immers niet meer. Fiets langs het kerkje en mooi langs het water van de Hunsingomaar. Steek de brug over in zuidelijke richting zodat je de weg naar het kleine Niekerk volgt. Ook daar staat weer een middeleeuwse kerk, wederom uit de 13e eeuw. In Niekerk zijn verschillende afslagen te nemen. Ik nam de Zoutkamperweg maar je kunt net zo goed de Kerkstraat of de Kanaalstraat richting Zoutkamp volgen.

Zoutkamp is een vissersdorp aan de monding van het Reitdiep en zeker bij mooi weer een trekpleister voor dagjesmensen om een visje (of wat anders) te nemen in één van de horecagelegenheden. Aan het water kun je tevens het Visserijmuseum bezoeken. Dit is van oudsher een vissershaven omdat het vroeger in directe verbinding stond met de Lauwerszee. Later is dat afgesloten waardoor dat het Lauwersmeer werd. Via de Zoutkamperril staat het dorp in verbinding met het meer. Je kunt de dijk nog oplopen om van een uitzicht op dat water te genieten. Als je Zoutkamp weer uitfietst, volg dan de hoofdweg door het dorp (Churchillweg) en sla aan het einde het fietspad aan de rechterkant in. Blijf daarna rechtdoor fietsen naar de dijk waar het fietspad langs het Reitdiep richting Houwerzijl ligt. Dat is eerst een mooi pad over en langs de dijk en daarna een rustige weg. Dé plek in Houwerzijl is de Theefabriek. Dat is een klein theemuseum, een theewinkel en bovenal een theeschenkerij waar je terecht kunt voor een high tea of minder uitgebreide opties. De Theefabriek is gevestigd in fraaie historische gebouwen, namelijk de voormalige kerk en de aangrenzende pastorie. Zie ook de grote verticale foto op deze pagina.

Vanuit Houwerzijl fiets je eerst richting Zuurdijk. Dat dorpje zie je heel mooi voor je maar je rijdt er niet doorheen. Daarvóór kom je ook door het gehucht Ewer. Let op de wierde links van je waar naast de boerderij enkele pittoreske huisjes staan. Als je Zuurdijk bent gepasseerd dan volgt wederom een mooi landelijk traject. Uiteindelijk kom je bij 't Stort terecht, een leuk gehuchtje aan de Hunsingomaar. Het bruggetje hier steek je over en vanaf dat moment wordt het uitzicht gedomineerd door de 12 eeuwse Petruskerk van Leens. Eindpunt dus in zicht. In het dorp aangekomen sla je rechtsaf als je weer bij Landgoed Verhildersum wilt uitkomen. Langs de route tref je ook Doe Zoo Insektenwereld, een dierenattractie dat - zoals de naam al aangeeft - zich richt op insekten en insekten etende dieren.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Leens - Leens (36 kilometer)

kaart fietsroute van Leens via Kloosterburen, Zoutkamp en de Westpolder naar Leens in Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Leens maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en af en toe fietspaden. Onderweg en aan het begin of eind zijn er ook bezoekersattracties om naar toe te gaan. Er zijn ook verschillende momenten aan de route dat je de fietstocht kunt inkorten. Bekijk het wegennet op de kaart.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar De Marne


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen