Monumentale kerken (en synagogen) in Noord Groningen

Sint-Ludgerkerk in Garnwerd, Groningen Wierde en kerk van Ezinge in Middag-Humsterland, Groningen Kerk en bezoekerscentrum van Niehove in Groningen Kerk van Oostum in Groningen Kerk en molen van Eenrum op het Hogeland van Groningen Het dorpje Westernieland in Groningen Sint-Hippolytuskerk en kerkpad in Middelstum, Groningen Kerk in het dorpje Westerwijtwerd, Groningen Kerk van Usquert, Hogeland van Groningen Het dorpje Hornhuizen in de Marne, Groningen Walfriduskerk in Bedum, Groningen Kerk van het dorp Stedum in Fivelingo, Groningen Kerk van Eenum op de wierde van Eenum in Groningen Kerk en omliggende akkers van het dorpje Zeerijp in Groningen Kerk en toren van Uitwierde bij Delfzijl, Groningen Vismarkt en de Martinitoren in de stad Groningen Synagoge van Appingedam in de provincie Groningen

Nergens zo veel middeleeuwse kerken als in Groningen

Nergens ter wereld treft u zo'n hoge dichtheid aan middeleeuwse kerken als in het noorden van Nederland, met name Noord Groningen. In tal van dorpjes en gehuchten komt u de 12e, 13e en soms zelfs 11e eeuwse bouwwerken tegen. Vaak zult u ze vinden op de lokale dorpswierde, de door de mens gemaakte verhoging in het landschap om droge voeten te houden. Naast de middeleeuwse gebedshuizen zijn er ook kerken uit latere tijdperken, variërend van de 17e tot de 19e eeuw. Hierboven ziet u de afbeeldingen van een aantal bouwwerken, onder op de kaart ziet u ze allemaal staan. In ieder geval alle middeleeuwse kerken en het gros der gebouwen uit latere tijdperken. Daarnaast vindt u hier ook enkele synagogen in de provincie, de Joodse gebedshuizen. Hier in de noorden zijn die nog te zien in de stad, in Appingedam en in Winsum.

Typisch Gronings zijn de romanogotische kerken. De Romanogotiek is een tijdperk tijdens de 13e en 14e eeuw, een periode dat de romaanse bouwstijl overging in de gotische. De gebouwen zijn opgetrokken uit baksteen en vaak (maar niet altijd) staat de toren apart van de kerk. Mooie voorbeelden zijn de Bartholemeuskerk in Stedum, de Jacobuskerk in Zeerijp, de Sint-Ludgerkerk in Garnwerd, de Kerk van Westerwijtwerd en de Kerk van Niehove. Maar er zijn er nog veel meer. Drie kerken waarbij het karakter veranderd is, zijn de Kerk van Westernieland, de Georgiuskerk in Stitswerd en de Kerk van Adorp. Daar is fraai pleisterwerk aan de buitenkant aangebracht. Heel veel van de gebouwen op de kaart hieronder worden ondersteund door Stichting Oude Groninger Kerken die historische kerkgebouwen in de provincie Groningen willen preserveren en onder de aandacht willen brengen. Veel kerken kunt u van binnen bekijken. Anderen zijn niet geopend voor bezoekers of worden verhuurd voor bepaalde evenementen. Er zijn ook een flink aantal kerken die onderdeel vormen van één van de beschermde dorpsgezichten in Noord Groningen.

Drie kerken op de kaart behoren tevens tot het Grootste Museum van Nederland. Dat is een initiatief van Museum Catharijneconvent (niet uit de provincie). Het gaat om kerken die uitblinken door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Drie van de vier kerken staan in Noord Groningen en dat zijn de Sint-Hippolytuskerk in Middelstum, de Mariakerk in Krewerd en de Petruskerk in Pieterburen. Veel Groninger kerken hebben overigens ook fraaie orgels. Die van de Mariakerk in Krewerd heeft bijvoorbeeld een 16e eeuws orgel dat nog bespeeld kan worden.

Beschermheiligen

Veel van de kerken die u op deze pagina vindt zijn dus eeuwen vóór de Reformatie (16e eeuw) gebouwd en toen was het gewoon de kerk te vernoemen naar een beschermheilige, ook wel patroonheilige genoemd. Velen zult u in Groningen voorbij zie komen, in sommige gevallen meerdere keren. In de provincie zijn dat Andreas, Bartholomeus, Dionysius, Georgius (Joris), Hippolytus, Jacobus de Meerdere, Johannes, Laurentius, Liudger (Ludgerus), Maria, Nicolaas, Pancratius, Paulus, Petrus, Sebastiaan, Stefanus en Walfridus. Er zijn ook middeleeuwse kerken die niet meer de naam van een heilige in zich dragen maar waar dat oorspronkelijk wel het geval was. Zo was de Kerk van Obergum in Winsum bijvoorbeeld vernoemd naar Nicolaas, die van Ulrum naar Catharina, die van Usquert aan Petrus en de Kloosterkerk van Thesinge naar Felicitas. Kijk op de onderstaande website waar informatie over al deze beschermheiligen te vinden is. Selecteer eerst de letter en daarna de heilige:

Beschermheiligen - Stichting Oude Groninger Kerken


Interactieve kaart met kerken in Noord Groningen



Bekijk de openingstijden via de websites van de kerken, ook te vinden op de interactieve kaart. Klik op het icoontje van de betreffende kerk, daarna op de link die leidt naar de bijbehorende website. Kijk daarna (in de meeste gevallen) bij het hoofdstuk 'contact'.


In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Terug naar:

→ Historische gebouwen in Noord Groningen (thema's)


→ Mooie plekken in Noord Groningen (tal van thema's)


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen