Historische gebouwen en monumenten

Pittoreske dorpje Uitwierde bij Delfzijl, Groningen Menkemaborg en restaurant 't Schathoes in Uithuizen, Groningen Oldambster Boerderij Allersmaheerd in Godlinze, Groningen De kerk van Niehove in Groningen Molen de Wetsinger in Klein Wetsinge, Groningen Molen en huisjes in het Openluchtmuseum Hoogeland in Warffum, Groningen Mensingweersterbalkje in het dorpje, Groningen Het middeleeuwse centrum van Appingedam in Groningen B&B Batenborg bij het Winsumerdiep in Winsum, Groningen

Fraaie bouwwerken in het Groninger land

Noord Groningen is een historische schatkist. Het herbergt enkele van de oudste cultuurlandschappen en ook de hoogste dichtheid aan middeleeuwse kerken van West-Europa. Vele van die kerken staan op de typisch Groningse (en ook Friese) wierden. Ook karakteristiek voor de regio zijn de borgen, de historische, omgrachte steenhuizen waarvan enkele zijn te bezoeken. Die exemplaren komt u hieronder ook tegen bij de musea. Daarnaast herbergt de regio ook de nodige korenmolens en poldermolens, en niet te vergeten tal van fraaie boerderijen waaronder de kop-hals-rompboerderijen en de meer statig aandoende Oldambster boerderijen.

Naast deze 'losse' bouwwerken zijn er gebieden binnen de dorpen en steden die een speciale status genieten, namelijk de beschermde dorpsgezichten. In Appingedam en de stad Groningen zijn dat uiteraard beschermde stadsgezichten. Noord Groningen is niet alleen het land van de wierden maar ook van de vele maren, de wat smallere waterlopen. Dat resulteert ook in de nodige bruggen en leuke voetgangersbruggetjes die u tijdens uw verkenningstochten te voet, per fiets of met de auto zult tegenkomen. Bij 'mogelijke bestemmingen' vindt u een overzicht van dorpen en twee steden die nader worden uitgelicht. Een aantal van die plaatsen komen ook terug in het de overzichten van beschermde dorpsgezichten de wierdedorpjes.


Kijk hier verder

Monumentale middeleeuwse kerk in Noord Groningen
Borg in Noord Groningen


Monumentale boerderij in Noord Groningen
Historische windmolens in Noord Groningen


Beschermd dorpsgezicht in Noord Groningen
Wierden en wierdedorpen in Noord Groningen


Vakantiebestemming in Noord Groningen
Oude gemeentehuizen in Noord Groningen


Mooie bruggetjes in Noord Groningen
Museum in Noord Groningen

Hotels, b&b's, vakantiehuizen en appartementen

Er zijn uiteraard ook mooie gebouwen waar u kunt overnachten. Kijk hieronder bij verschillende typen accommodaties op het platteland, in de dorpen en ook in de stad Groningen.


Hotel
Hotel


Hotel
Monumentale boerderij in Noord Groningen
Ook interessant:

→ Landschappen en natuurlijke locaties in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen