Mooie boerderijen in Noord Groningen

Oldambster boerderij Annaheerd in Spijk, Groningen Oldambster Boerderij Allersmaheerd in Godlinze, Groningen Oldambster boerderij Framaheerd in Huizinge, Groningen Oldambsterboerderij Boukemaheerd in Uithuizen, Groningen Mooie Hogelandse boerderij langs de Wadwerderweg bij Usquert in Groningen Hogelandse boerderij in Nijenklooster bij Krewerd, Groningen Hogelandse boerderij in Zijldijk, Groningen Hogelandse boerderij in Maarhuizen bij Winsum, Groningen Kop-hals-rompboerderij Bolt aan de Oude Dijk bij Pieterburen op het Hogeland van Groningen Boerderij in Westerdijkshorn, Groningen Kop-hals-rompboerderij vlakbij Eenrum in Groningen Villaboerderij in Wadwerd bij Usquert op het Hogeland van Groningen Villaboerderij aan de Oude Dijk bij Pieterburen op het Hogeland van Groningen Lente in Noord Groningen Weem en kosterij in Groot Wetsinge, Groningen Museum Helmantel en de Weem in Westeremden, Groningen Eetcafé de Boerderij in Oosterwijtwerd, Groningen B&B Batenborg bij het Winsumerdiep in Winsum, Groningen

Typen boerderijen op het Groninger land

Noord Groningen is een gebied met veel platteland en dus ook veel in cultuur gebracht land met grote akkerbouwbedijven en melkveehouders. De meeste akkerbouwers zitten in de noordelijke regionen van dit gebied en de melkveehouders vooral in de strook daaronder, meer richting de stad Groningen. Het is echter geen harde grens, ook in het noorden zijn weilanden met grazend vee en ook meer naar het zuiden zijn landerijen waar gewassen worden verbouwd. In Groningen eindigen veel boerderijnamen op 'heerd'. Dat is namelijk de Groningse benaming voor boerderij. Boven bij de foto's ziet u bijvoorbeeld de Annaheerd in Spijk, de Boukemaheerd in Uithuizen en de Framaheerd in Huizinge voorbijkomen.

Al dit cultuurland zorgt er uiteraard ook voor dat er veel boerderijen te zien zijn in Noord Groningen. Die boerderijen zien er zeker niet allemaal hetzelfde uit, er zijn verschillende typen te onderscheiden. Zo heb je de kop-hals-rompboerderij waarbij het huis via een lagere passage (de hals) verbonden is met de schuur. Dit type is in de loop der tijd onstaan in Friesland en hier in het noorden van Groningen, evenals het westen van de provincie overigens. In het noorden vind je ook vaak de variant waarbij de 'kop' dwars voor de hals en de schuur is gebouwd. Het huis is van voren gezien dus breder. Dit wordt dus ook wel een dwarshuis genoemd of een Groninger of Hogelandse boerderij. Dit is dus een variant op de kop-hals-rompboerderij.

Dan is er de eveneens fraaie Oldambster boerderij waarbij het tussenstuk veel breder is en net zo hoog is als het huis. Het Oldambt is overigens een cultuurlandschap in de oostelijke helft van de provincie, een gebied dat hier op de website van Noord Groningen niet aan bod komt. De Oldambster boerderijen zijn wat statiger en hebben niet zelden ook een slingertuin, een Engelse landschapstuin. De reden voor die statigheid is dat de Groninger boeren in bepaalde tijdvakken zeer welvarend werden, met name in de 19e en begin 20e eeuw. Een andere luxere variant is de villaboerderij waarbij de schuur verbonden is met een villa. Die komen wat minder vaak voor. Een woord dat u hier in de provincie ook wel tegen zult komen is 'weem'. Dat is een andere naam voor een pastorieboerderij, uiteraard vaak gesitueerd naast en tegenover een kerk. Mooie voorbeelden zijn 't Sael, een zeer oud gebouw in Groot Wetsinge en het opnieuw opgebouwde exemplaar in Westeremden waar Museum Helmantel gevestigd is.

De meer imposante boerenhuizen worden ook wel hereboerderijen genoemd. Uiteraard zijn er ook moderne boerenschuren en nieuwere huizen maar u zult de kop-hals-romp-boerderijen, de Hogelandse boerderijen met hun dwarshuizen en de Oldambster boerderijen veelvuldig tegenkomen. De laatste twee varianten vooral in het noorden en noordoosten: in cultuurlandschappen het Hogeland en Fivelingo. Een mooie streek om veel van van de meer statige hereboerderijen te zien is het gebied tussen de dorpen Warffum en Uithuizen (via Usquert) op het Groninger Hogeland. Langs de Wadwerderweg en de Streeksterweg zijn veel mooie bouwwerken te zien maar bijvoorbeeld aan de Oude Dijk boven Uithuizen staan ook enkele monumentale Oldambster boerderijen. Niet alle boerderijen hebben nog een agrarische functie. Er zijn er die zijn omgevormd tot woonboerderij, soms zelfs met b&b. Zie daarvoor het volgende tabblad. In Oosterwijtwerd doet een boerderij zelfs dienst als eetcafé en theater.

Kijk hier voor nog meer info: Geschiedenis van de Groninger Boerderij


Interessant om te wandelen of te fietsen

Boerderijenroute op het Hogeland van Groningen
Boerderijenroute in het Reitdiepgebied en Centrale Woldgebied, Noord Groningen
Terug naar:

→ Historische gebouwen in Noord Groningen (thema's)


→ Mooie plekken in Noord Groningen (tal van thema's)


→ Overnachten in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen