Vakantie in Nationaal Park Lauwersmeer

De natuur van het Nationaal Park Lauwersmeer in Friesland Kaart van Nationaal Park Lauwersmeer in Groningen en Friesland Ballastplaat in het Nationaal Park Lauwersmeer, Nederland De natuur van het Nationaal Park Lauwersmeer in Groningen Activiteitencentrum Lauwersnest in het Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Strandpaviljoen bij het Nieuw Robbengat, Lauwersmeer Dorp Lauwersoog in Groningen Het dorpje Anjum vlakbij het Lauwersmeer in Friesland Het dorpje Oostmahorn aan het Lauwersmeer in Friesland Het buurtschap Dokkumer Nieuwe Zijlen in het Lauwersmeergebied, Friesland Uitkijktoren en fietspad in de Marnewaard, Lauwersmeergebied Natuur en vijver in de Marnewaard, Lauwersmeergebied

Geniet van natuur in het grensgebied van Groningen met Friesland

Nationaal Park Lauwersmeer is het grote natuurgebied van Groningen en ligt ook ongeveer voor de helft in de provincie Friesland. Lang heeft het gebied deze status nog niet want dat heeft het pas verkregen in 2003. De grenzen liggen zo ongeveer bij Zoutkamp in het zuiden en Lauwersoog in het noorden. Tot 1969 was er nog geen sprake van een meer want toen was de Lauwerszee nog niet afgesloten. Het vissersdorp Zoutkamp had tot die tijd via de Zoutkamperril nog directe toegang tot de zee. Nu is de belangrijke vissershaven in deze hoek Lauwersoog, de plek waar ook de veerboot naar het waddeneiland Schiermonnikoog vertrekt. Door de afsluiting is het gebied in de loop van de tijd verandert van een zoutwatergebied met kwelders in een zoetwatergebied.

Het park bestaat uiteraard voor een groot deel uit het Lauwersmeer en omvat ook delen van het omliggende land. Delen daarvan zijn vanwege de natuur niet toegankelijk maar er zijn wel degelijk de nodige wandel -en fietspaden door het gebied. Het landschap heeft voornamelijk een open karakter. Er is veel water met riet langs de oevers en graslanden met grazende koninkpaarden en Schotse Hooglanders. Het waterrijke gebied is ook een belangrijke plek voor rondtrekkende en overwinterende vogels. Op vele plekken in het Lauwersmeergebied zijn daarom vogelkijkpunten ingericht, in een aantal gevallen torens. In het Activiteitencentrum Lauwersnest vindt u meer informatie over de vogels in het gebied. Ook zijn er wandelpaden te volgen en worden hier excursies gestart. Bij de haven van Lauwersoog is een Informatiepaviljoen ingericht waar u meer toeristische info vandaan kunt halen.

Naast de open landschappen zijn er ook stukjes bos zoals die op de Ballastplaat in het Groningse deel van het nationale park en het Zomerhuisbos bij Dokkumer Nieuwe Zijlen in het Friese deel. Nationaal Park Lauwersmeer is een klein aantal jaren geleden uitgeroepen tot een Dark Sky Park, één van de slechts twee in Nederland. Dat zijn gebieden in de wereld waar je 's nachts nog goed naar de sterren kunt kijken en niet gehinderd wordt door veel lichtvervuiling. Horeca en accommodaties kunt u vinden op en bij verschillende plaatsjes in en bij het gebied zoals Zoutkamp, Lauwersoog, Oostmahorn, Anjum en het nog kleinere Dokkumer Nieuwe Zijlen. Vlakbij het Groningse Lauwersoog vindt u de stranden aan het Nieuw Robbengat. Daar kan uiteraard ook gezwommen worden. Dat geldt ook voor het strandje in het Friese Oostmahorn. Het is vooral natuur en recreatie dat hier de klok slaat. Een beetje historie opsnuiven kan in het Visserijmuseum Zoutkamp en Molenmuseum de Eendragt in het pittoreske dorpje Anjum.

Bekijk het derde tabblad voor enkele wandel -en fietsroutes. Surfen kan in deze streken ook. De aangewezen plekken zijn de Hoek van de Bant, Oostmahorn, de stranden bij Lauwersoog (Nieuw Robbengat) en de stranden vlakbij Suyderoogh. Logischerwijs kan er ook gevaren worden op het Lauwersmeer. Dat geldt niet voor het hele oppervlak, bepaalde delen zijn slechts gereserveerd voor de natuur. Jachthavens zijn te vinden in Zoutkamp, Lauwersoog, Oostmahorn en Dokkumer Nieuwe Zijlen. Als u zelf geen boot heeft en zelf ook niet wilt varen, dan kunt u ook meegaan op een rondvaart.

Het lauwersmeergebied pal ten oosten van het nationale park is overigens ook de moeite waard. Dat is de Marnewaard, een gebied dat voor een groot gedeelte in gebruik is door Defensie. Daar ligt een schietbaan (vlakbij de zeedijk) en een militair oefendorp genaamd Marnehuizen. Vlakbij het dorpje Vierhuizen aan de zuidelijke rand van het Nationaal Park Lauwersmeer staat de kazerne. De Marnewaard heeft echter ook mooie natuur met wandel -en fietspaden. U vindt er wat bos, velden met bloemen en verschillende vijvers. Als er geoefend wordt door militairen dan kunt u uiteraard het gebied niet betreden. Dat wordt aangegeven op borden en ook met stoplichten. Rood betekent niet betreden.


Vier voorbeelden van bestemmingen

Vakantiebestemming Lauwersoog in Groningen Vakantiebestemming Anjum in Friesland Vakantiebestemming Oostmahorn in Friesland groen vlak Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen groen vlak

Terug naar:

→ (Cultuur)landschappen in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen