Het beschermde dorpsgezicht van Garnwerd

Burgermeester Brouwersstraat in Garnwerd, Groningen Kerk van Garnwerd in Groningen Bij Hammingh in Garnwerd aan het Reitdiep in Groningen Het dorpje Garnwerd aan het Pieterpad in Groningen Uitzicht vanaf de Wetsingersluis op Garnwerd in Groningen

Smalle straatjes bij het Reitdiep

Garnwerd is een wierdedorpje met een beschermd dorpsgezicht en is gesitueerd in het eeuwenoude Groningse cultuurlandschap het Reitdiepgebied. Het ligt zelfs direct aan het Reitdiep, afgezien van de later gegraven zeer brede kanalen één van de bredere vaarwegen die naar de stad Groningen leiden. Het gepreserveerde deel van het dorp is het noordelijke waar de smalle pittoreske Burgemeester Brouwerstraat naar de middeleeuwse Sint-Ludgerkerk leidt. Andere blikvangers zijn korenmolen de Meeuw en ook Café Hammingh dat er al zeer lange tijd staat. Dat café en ook het omliggende Reitdiepgebied is veelvuldig vastgelegd in schilderijen van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg.


Officiële tekst omtrent de toekenning van de status van beschermd dorpsgezicht:

Het wierdedorp Garnwerd is gelegen in het noordoosten van het oude gebied Middag (Midgo). Specifiek voor Garnwerd is de betrokkenheid van het dorp op het water. In de 17de eeuw werd, op het punt waar het Reitdiep naar het westen afbuigt, door afsnijding van een aantal meanders, deze vaarweg naar de stad Groningen vlak langs het dorp getrokken. Vermoedelijk vormt deze ingreep de impuls voor het onstaan van de langgerekte dorpskom, die vanaf die tijd tot ontwikkeling komt. Het unieke karakter van met name de Burgemeester Brouwerstraat met zijn smalle, besloten profiel en zijn waardevolle historische bebouwing, in samenhang met de structuur en kenmerken van de overige delen van het oude wierdedorp, alsmede de ligging van het dorp in het landschap en aan het water, leveren een beeld van zodanig cultuur-historische waarde dat de aanwijzing van Garnwerd als beschermd dorpsgezicht gerechtvaardigd is. Bekijk hier het hele document:

Toelichting beschermd dorpsgezicht Garnwerd


Locatie van Garwerd

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Filmpje

Het filmpje laat het zicht op Garnwerd zien vanaf de andere kant van het Reitdiep (half juni 2021).


groen vlak
Terug naar:

→ Beschermde dorpsgezichten in Noord Groningen


→ Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen