Cultuur in Noord Groningen

De Grote Markt in de stad Groningen Het Noorderplantsoen in de stad Groningen Stadspark en Gasunie-gebouw in de stad Groningen Haven van het dorp Warffum, Groningen De dijk en zee in havenstad Delfzijl, Groningen

Evenementen in stad en ommeland

De stad Groningen is een levendige plaats waar ook enkele populaire evenementen plaatsvinden. Denk met name aan de muziekfestivals Noorderzon Performing Arts Festival Groningen en Eurosonic Noorderslag. In het grote stadspark word jaarlijks in de zomer een muziekfestival (één dag) georganiseerd. Een bekende dag op de kalender is ook die waarop het Gronings Ontzet wordt gevierd, 'Bommen Berend'. De Vier Mijl van Groningen is een hardloopwedstrijd die veel publiek naar de stad trekt. Op het platteland van Noord Groningen vinden ook evenementen plaats. Denk aan het jaarlijks terugkerende folkloristische festival op Roakeldais in Warffum en Terug naar het Begin, een cultureel festival dat georganiseerd wordt in verschillende oude Groningse kerken. Zeer bekend is Delfsail, het grote maritieme evenement in het havenstadje Delfzijl. Kijk hieronder voor meer info, data en ook mogelijke locaties om te overnachten.

Evenement in de stad Groningen
Evenmenet in de provincie GroningenGeschiedenis, taal en landschap

Bepalend voor een cultuur in een plaats of streek is uiteraard ook de geschiedenis die er in de loop der eeuwen heeft plaatsgevonden. Lees hieronder de historie van de provincie, onderverdeeld in acht verschillende hoofdstukken. De overblijfselen uit vervlogen tijden zijn in het Groningse landschap nog te zien en komen aan bod op de pagina's over de geschiedenis van deze regio. Denk aan het wierdenlandschap, de enorme hoeveelheid kerken en de fraaie hereboerderijen. De kerken worden hieronder uitgelicht maar in het menu onderaan de pagina vindt u meerdere themapagina's. Daarnaast kunt u te weten welke dialecten er in deze contreien worden gesproken. Vanzelfsprekend praat men hier Nederlands maar er zijn ook verschillende varianten van het Gronings waaronder het Hogelandsters dat het vaakst in Noord Groningen voorkomt. Het landschap vertelt ook veel over hoe men vroeger leefde.

Oude wierde in Groningen
Platteland van Groningen en haar dialectenVakantiebestemming in Noord Groningen
Monumentale middeleeuwse kerk in Noord Groningen
© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen