Op vakantie in de havenstad Delfzijl (Groningen)

Strand en hotel in Delfzijl, Groningen De dijk en zee in havenstad Delfzijl, Groningen Muzee Aquarium in de havenstad Delfzijl, Groningen Havengebied van Delfzijl, Groningen Restaurant in het centrum van Delfzijl, Groningen Korenmolen Adam in Delfzijl, Groningen Museumhuisje 't Hoeske van opoe Iet in de havenstad Delfzijl, GroningenKerk en toren van Uitwierde bij Delfzijl, Groningen Bunkers van Nansum bij Delfzijl, Groningen Ondergaande zon in Fivelingo, Groningen Hangende Keukens van Appingedam, Groningen Kerk en beschermde dorpsgezicht van dorpje Spijk in Groningen Theeschenkerij in het dorpje Krewerd, Groningen Oosterwijtwerd in Fivelingo, Groningen Kerk van Eenum op de wierde van Eenum in Groningen Sebastiaankerk in Bierum, Groningen

Delfzijl - het havenstadje van FivelingoOud kerkje vlakbij Delfzijl in Uitwierde, Groningen

Delfzijl is een niet al te grote havenstad in Fivelingo en is de grootste plaats van noordoost Groningen. Het telt ongeveer 25 duizend inwoners en is gesitueerd aan de Eems dat in direct contact staat met de zee. Het behoort tot de nieuw gevormde gemeente Eemsdelta. De monding van de Eems is dermate breed dat het voelt alsof je hier direct aan zee zit. Er ligt een prachtig fietspad bovenop de dijk waardoor je heerlijk kilometers noordwaarts kunt fietsen met de zee pal rechts van je. Aan de andere kant van het water ligt Duitsland. Sinds kort heeft een stadje ook een strand waar je aan zee kunt vertoeven, te bereiken via een speciale voetbrug vanuit het centrum.

De binnenstad werd helaas tijdens de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest waardoor dat geen attractie is, al zijn er wel genoeg faciliteiten. Er zijn echter wel historische bezienswaardigheden en één daarvan is het museumhuisje 't Hoeske van opoe Iet. Daar kunt u klederdrachten uit vele streken van het land bekijken alsmede antiek strijkgerei, speelgoed, keukenantiek. Tevens is er een kraamkamer ingericht rondom geboorte en bevallen zoals het vroeger ging. Deze kraamkamer omvat fraai babygoed, doopgoed en een bijzondere collectie medisch antiek. Dit alles uit de periode 1750 - 1940-50.

Als u de geschiedenis van Delfzijl wilt leren kennen, ga dan naar het Muzeeaquarium dat aandacht heeft voor de geschiedenis van de stad, de scheepvaart, geologie, archeologie en schelpen. En zoals de naam al aangeeft is er een zeeaquarium met vissen en andere zeedieren, gevestigd in een originele munitiebunker uit de Tweede Wereldoorlog. Daar vlakbij is er in de zomer van 2020 een boulevard gebouwd dat aansluit op het strand dat een jaar later gereed was voor gebruik. Die operatie is onderdeel van Project Marconi waarbij het de bedoeling is het stadscentrum van Delfzijl weer te verbinden met de Waddenzee. Daarbij is ook aandacht voor natuur en recreatie. In de omgeving zijn ook nog restanten te vinden uit de oorlog. Zo zijn er Duitse bunkers te zien die onderdeel vormden van de zogenaamde Atlantikwall, bijvoorbeeld in Meedhuizen en Nansum maar ook in de stad zelf. Aan de zuidoostkant van de stad ligt ook een chemie industriegebied, het qua omvang tweede van Nederland en ook vindt u in de omgeving windmolenparken en komt er een zonnepark. Slechts 6 kilometer (en direct verbonden met de trein) kunt u het prachtige oude centrum van Appingedam bekijken.

In Delfzijl wordt er periodiek ook een groot evenementen georganiseerd: elke vijf jaar vindt hier 's zomers Delfsail plaats. Delfsail is het op één na grootste maritieme evenement van Nederland. De eerstvolgende Delfsail zou worden georganiseerd in 2021 maar dat ging niet door vanwege de coronaperikelen. Het evenement staat nu gepland voor 2024. In de stad vindt u ook De Molenberg, het theater van Delfzijl. Daar kunt u als gast ook eten en drinken. Uiteraard zijn er meer horecagelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan Grand Café het Lokaal, Restaurant Brasserie Ziel, Pizzeria Le Palme, Visrestaurant De Kleine Zeemeermin en de restaurants van de hotels de Boegschroef en het Eemshotel. Boodschappen doen kan bijvoorbeeld in één van de vier supermarkten. Ook zijn er twee bakkerijen en uiteraard de nodige andere winkels. In de dorpjes en gehuchten die in de loop der tijd zijn opgeslokt door Delfzijl zijn ook mooie kerken te zien. U vindt ze in Farmsum, Hevekes en Uitwierde. Met name deze laatste (zie foto op deze pagina) is een fraaie locatie omdat het een beschermd dorpsgezicht is én omdat de toren één van de landmerken van Groningen was. Het was dus een oriëntatiepunt voor met name reizigers ter zee. Beklim de toren van Uitwierde en geniet van het uitzicht over het omliggende land. De middeleeuwse toren staat overigens los van de kerk en is ook honderden jaren ouder. Vlakbij vindt u Voolhok, een klein natuurgebied in beheer van Natuurmonumenten, gesitueerd onderaan de dijk aan de noordkant van Delfzijl.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 7 kilometer van de stad vindt u kleine dorpjes en gehuchten met middeleeuwse kerken als het net al genoemde Uitwierde, Tjamsweer, Holwierde en Marsum maar ook de compacte middeleeuwse stad Appingedam. Het centrum aldaar is een attractie op zich maar het heeft ook enkele musea om te bezichtigen. Niet veel verder weg zijn meer dorpjes met oude kerken zoals Krewerd, Spijk, Zeerijp, Eenum en Loppersum. In Bierum kunt u genieten van de natuurlijke omgeving van de Luingahof, een mooie boomgaard met theeschenkerij. Nog wat verder weg zou u bijvoorbeeld de historische Menkemaborg in Uithuizen kunnen bezichtigen, de stad Groningen kunnen bezoeken en een dagtripje kunnen maken naar het eiland Borkum. Die veerboot vertrekt in de Eemshaven. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de trein (en bus)

Delfzijl heeft als voordeel dat het heel goed per trein te bereiken is. Bekijk wat dat betreft ook het vierde tabblad. Zo kunt u per trein naar de stad Groningen om de grootste stad van Noord Nederland te bezoeken en het veel dichterbij gelegen oude stadje Appingedam. Er is ook de mogelijkheid om de trein te pakken en elders langs deze spoorlijn een mooie wandeling te maken. Bekijk wat dat betreft het derde tabblad.


Interactieve kaart van Delfzijl en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Appringedam in Groningen Vakantiebestemming Zeerijp in Groningen Vakantiebestemming Loppersum in Groningen Vakantiebestemming Bierum in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen Vakantiebestemming Stad Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. De onderstaande route is een niet al te lange wandeling vanuit Delfzijl naar het middeleeuwse stadje Appingedam waarbij je ook een stuk over de zeedijk loopt en het pittoreske Uitwierde kunt bezichtigen. Aangekomen in Appingedam kun je snel per trein of zelfs bus terug naar Delfzijl. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Appingedam Wandelen in Uitwierde Wandelen in Marsum

In combinatie met de trein (en bus)

Het openbaar vervoer is in Delfzijl prima geregeld. U kunt zeer frequent gebruik maken van de trein waardoor u ook als u geen auto tot uw beschikking heeft elders in Noord Groningen wandelroutes kunt beginnen. Hieronder volgen routes die beginnen in dorpen die langs de spoorlijn Groningen - Delfzijl liggen. Loppersum heeft een treinstation maar het Rondje Loppersum zou u eventueel ook kunnen beginnen en eindigen met een korte busrit. Kies dan lijn 6 naar Groningen en stap uit bij halte Eekwerd om naar Landgoed Ekenstein te wandelen, een locatie die ook aan die route gelegen is. Die bushalte is gesitueerd bij de provinciale weg . Steek de provinciale weg over en kies al snel links het wandelpad door het bos. Dat leidt u langs Borg Rusthoven naar het landgoed, hotel en restaurant.

Wandelen in Lutjerijp Wandelen op Ekenstein Wandelen op Ekenstein Wandelen bij Eenum Wandelen in 't Zandt Wandelen in Zeerijp Wandelen in Stedum Wandelen in Noordwolde Wandelen in Westerdijkshorn Wandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in Groningen


Fietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Delfzijl kun je verschillende kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook (grotendeels) als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan wat langere trajecten. De eerste gaat door het zuidelijke deel van cultuurlandschap Fivelingo waarbij je door de twee kleine steden (dus ook Delfzijl) fietst maar waarbij je ook over de zeedijk en mooi platteland rijdt. De tweede route gaat niet door dit stadje. Het dichtstbijzijnde punt (het dopje Holwierde) ligt zes kilometer verderop. Het gebied dat een eind verder ten zuiden van Delfzijl ligt wordt op deze website over Noord Groningen niet behandeld maar daar zou u uiteraard ook een tochtje kunnen maken. Bijvoorbeeld richting het Schildmeer in het zuiden of Termuntenzijl aan zee, bij de Eems, niet ver van de Dollard.

Fietsen in Appingedam groen vlak Fietsen in Godlinze

Met het openbaar vervoer

Trein: Delfzijl is prima per trein te bereiken. Het is het eindpunt van een spoorlijn vanuit de stad Groningen. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Delfzijl:

Lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum, Eekwerd en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur. Let er wel op dat de bushaltes van Wirdum en Eekwerd bij de provinciale weg gesitueerd zijn en dat je daarna nog een kilometer moet lopen naar de plaatsjes. Stap uit bij halte Eekwerd om naar Landgoed Ekenstein te wandelen. Dat is één kilometer. Steek de provinciale weg over en kies al snel links het wandelpad door het bos. Dat leidt u langs Borg Rusthoven naar het landgoed, hotel en restaurant.

Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzzAfstanden vanaf Delfzijl gerekend (een selectie)

Noordwest:

Het dorpje Uitwierde = 3,5 km
Het dorpje Holwierde = 6 km
Het dorpje Marsum = 6,5 km
Het dorpje Krewerd = 8 km
Het dorpje Spijk = 11 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 23 km
De Noordkaap = 25 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 25 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 32 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 32 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 39,5 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 57 km


West:

Het dorpje Oosterwijtwerd = 9,5 km
Het dorpje Eenum = 12 km
Het dorp Loppersum = 14,5 km
Het dorpje Zeerijp = 13,5 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 18 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 21 km
Het dorp Winsum = 29,5 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 39,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 40 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 45 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 47,5 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 36 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 49 km


Zuidwest:

Het middeleeuwse stadje Appingedam = 6 km
Het dorpje Wirdum 11 km
De stad Groningen = 31 km
Het dorpje Garnwerd = 35 km
Het gehucht Oostum = 39 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 40,5 km
Het dorpje Niehove = 50 km

Filmpjes

Filmpje 1 is eind augustus 2021 gemaakt op het strand van Delfzijl, filmpje 2 begin september op het dijkpad tussen Delfzijl en Bierum (in noordelijke richting).


Terug naar:

→ Cultuurlandschap Fivelingo


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen